Now Reading:
Predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito, Jovan Vejnović, misli da je policija u Kumrovcu trenirala strogoću
Full Article 4 minutes read

Predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito, Jovan Vejnović, misli da je policija u Kumrovcu trenirala strogoću

Više od 10 tisuća poklonika lika i djela Josipa Broza, ali i onih koji su lijepo vrijeme iskoristili za izlet, stigli su danas u Kumrovec na obilježavanje “Dana mladosti – radosti”. Uz uobičajene kape, marame, uniforme te majice s likom Josipa Broza ove je godine bilo neusporedivo manje zastava s obilježjima nekadašnje države.

Predsjednik SABA RH, Franjo Habulin, u izjavi medijima prije početka službenog programa, rekao je da nema informacija o oduzimanju zastava ili drugih predmeta, ali da je bilo sugestija da se ne ističu zastave. Da li poštuje preporku da se na skup ne dolazi s obilježjima bivše države rekao je “koliko-toliko”.

Puno oštriji je bio predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovan Vejnović koji je mišljenja da policija trenira strogoću u Kumrovcu i da ih je ove godine više nego proteklih. On je izjavio da ima informacije da je nekoliko autobusa zaustavljeno na hrvatsko-slovenskoj granici. Rekao je da idemo u lošem smjeru, “thompsonizacije” Hrvatske. Dodao je da bi on osobno volio da se iz Kumrovca pošalje poruka da se na “Danu radosti -mladosti” okupljaju ljudi dobre volje. Kazao je kako su osim problema u organizaciji, jer ih je premalo i sve rade na volonterskoj osnovi, imali i drugi problema a to je poziv na red od policije.

-Ove godine, prvi put u 15, 16 godina održavanja ovog skupa, bili smo pozvani na red od strane policije. Po kojoj osnovi? – zapitao se Vejnović. Načelnik Općine Robert Šplajt drži da je policija napravila grešku što je sastanak, vezan uz manifestacij,u napravila u Policijskoj upravi umjesto u Kumrovcu kako je dosada bio običaj.

-Tenzije su se dignule po meni bespotrebno. Greška je jedino bila što je to policija napravila u svojoj policijskoj upravi. Inače smo sve te sastanke radili u Općini Kumrovec i nikad nije bilo problema. Svake godine traže da neke zastave budu uklonjene isto tako i jugoslavenske uniforme i nikada nije bilo problema – mišljenja je načelnik koji je istaknuo da su svi oni koji se žele dobro provesti, vidjeti etno muzej, rodnu kuću Josipa Broza Tita, dobrodošli u Kumrovec. Kazao je kako se u Kumrovcu događa nešto pozitivno i da to mjesto ima opet šansu da živi i dostigne ono što je imalo 80-tih.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, mišljenja je da sa skupa u Kumrovcu treba otići jedna poruka da je RH nastala na tekovinama antifašizma, da je antifašizam neosporna činjenica u Ustavu RH.

-Antifašizam je vjerovanje i zalaganje u jedno otvoreno društvo koje ne mrzi, u kojem živi tolerancija i u kojem živi demokracija – izjavila je Petek i dodala da je Josip Broz, svrstavanjem partizanskog oslobodilačkog pokreta na stranu antifašizma 1941.. nedvosmisleno utkao temelje antifašizma u sve današnje tekovine koje imamo. Na skup su stigli i bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić te čelnik SDSS-a Josip Pupovac.



s.kalajdžija/sjever.hr 25.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.