Now Reading:
URBANOVO Posavec: Gornje Međimurje je europska destinacija izvrsnosti i ova je manifestacija jedna podrška našem identitetu ali i vinarima da i dalje proizvode vrhunska vina
Full Article 4 minutes read

URBANOVO Posavec: Gornje Međimurje je europska destinacija izvrsnosti i ova je manifestacija jedna podrška našem identitetu ali i vinarima da i dalje proizvode vrhunska vina

Najbolji međimurski vinari i OPG-ovi očekuju sve zainteresirane na ovogodišnjem Urbanovom koje je u petak otvoreno u Štrigovi. Od samog programa treba istaknuto Festival Pušipela koji se održava 11. put za redom, a koji će i ove godine biti nezaobilazno okupljalište ljubitelja međimurske vinske kapljice.

Nakon današnjeg otvorenja kroz trodnevni program posjetitelji će moći degustirati vina 24 međimurskih vinara u glavnoj festivalskoj dvorani OŠ Štrigova i uživati u bogatoj ponudi jela. Pored degustacije vina, bit će prezentirana i ponuda 7 međimurskih OPG-ova, a organiziran je i sajam vinarske i vinogradarske opreme, vinske radionice, dodjela diploma s Međunarodnog ocjenjivanja vina Pušipel/Šipon/Furmint i ostalih sorti, kao i zabavni program u centru Štrigove.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae David Štampar posebno je najavio Masterclass sa slovenskim Chefom Igorom Jagodićem i vinsku radionicu na Mađerkinom bregu s Ericom Zweibelom, francuskim Master Sommelierom.“

Večeras je na rasporedu kušanje vina nakon čega će međimurski vinari znati, napomenuo je Štampar, gdje su i u kojem smjeru idu i što eventualno mijenjati. Sutra je pak na programu uspoređivanje međimurskih i francuskih vina i biti će zanimljivo vidjeti tko je bolji? Generalno govoreći o kvaliteti međimurskih Štampar je naglasio da se u zadnjih pet godina konstantno diže kvaliteta. Što se pak tiče samog izvoza, vina iz Međimurja idu u Francusku, Švedsku, Njemačku, Dansku a nekoliko vinara se probija i na Hong Kong.

Ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je stigao kao izaslanik predsjednice i premijera, govoreći o manifestaciji rekao je da je vino, i sve što se zbiva oko njega, tradicija gornjeg Međimurja. Drži da će se kroz cijelu manifestaciju vidjeti što znači okusiti hranu i vina ovog kraja i ne sumnja da će se gosti nakon toga vratiti. Dodao je da će se kroz Ministarstvo poljoprivrede u slijedećih pet godina ponuditi vinarima 55 milijuna eura u dizanje standarda kako hrvatskih tako i međimurskih vina.

Vrbanec je kazao kako je Hamag Bicro na usluzi i vinogradarima i vinarima te je ponovio kako su njima na usluzi krediti do 50 tisuća eura uz vrlo malu kamatnu stopu. Dodao je da Hamag Bicro, kao ključna vladina agencija, prati ovakve manifestacije kao jedan od načina promocije.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, kazao je da je manifestacija podrška vinarima da i dalje rade vrhunska vina:

-Ova manifestacija je dvadeset godina jedne vjere u razvoj vinarstva u našem Međimurju. Međimurje je nakon tih godina došlo na svjetsku kartu po kvaliteti vina i po pristupu prema razvoju turizma i ukupnom razvoju gospodarstva. Zato je važno ulagati u poljoprivrednu proizvodnju i turizam. To nam onda donosi određene benefite. Gornje Međimurje je europska destinacija izvrsnosti i ova je manifestacija jedna podrška našem identitetu ali i vinarima da i dalje proizvode vrhunska vina – zaključio je Posavec te dodao da će Međimurska županija i dalje pratiti vinare i kroz promociju vina jer je to i promocija Međimurja ali i Hrvatske.

Sunčana Glavak, koja je na otvorenju Urbanova bila izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, kazala je kako se u zadnjih desetak godina promijenila slika Urbanova. Pohvalila je činjenicu da se poboljšala kvaliteta vina, a podsjetila je i na novi Zakon o vinu koji je donijet u suglasju sa vinarima i koji je značajan pomak naprijed. I ona je naglasila financijsku omotnicu koja vinarima nudi 55 milijuna eura, sredstva koja se mogu iskoristi i za promidžbu vina.

U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo je mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, te postaje medij za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme.

m.sopek/sjever.hr 17.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.