Now Reading:
Seli li se komemoracija za žrtve križnog puta sa Bleiburga u Hrvatsku? Varaždinski biskup Mrzljak: Želja biskupa je da to bude vjernički događaj
Full Article 2 minutes read

Seli li se komemoracija za žrtve križnog puta sa Bleiburga u Hrvatsku? Varaždinski biskup Mrzljak: Želja biskupa je da to bude vjernički događaj

bleiburg

Što se tiče komemoracije u Bleiburgu u subotu, 18. svibnja, varaždinski biskup Josip Mrzljak rekao je kako je želja hrvatskih biskupa da to bude vjernički događaj. Sjećajući se vlastitog sudjelovanja u misi godine 2006. istaknuo je da je u toj komemoraciji osjetio vjernički duh.

“Bleiburg je bio prva postaja križnog puta. Tu je početak i memorija”, pojasnio je. Na novinarski upit o tome da će se bleiburška komemoracija održavati negdje drugdje, mons. Mrzljak je rekao da je to otvoreno: “Možemo o tome otvoreno razgovarati i procijeniti, ali zaista želimo da to bude vjernički događaj”.

Zamoljeni za komentar nesudjelovanja najviših državnih dužnosnika na ovogodišnjoj komemoraciji, biskupi imaju jasan stav kojega je izrazio glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić: “Tu činjenicu uopće ne želimo komentirati. Radi se o komemoraciji za žrtve na Bleiburgu. Tamo će i ove godine biti slavljena misa za sve žrtve. HBK nije organizator komemoracije. HBK do sada je imala jedinu zadaću na najdostojanstveniji način organizirati misu zadušnicu, i to čini od 2003. godine”.

Na novinarsko pitanje je li HBK razmatrala prijedlog gospićko-senjskoga biskupa u miru mons. Mile Bogović da se komemoracija za žrtve Križnoga puta premjesti s Bleiburga na Udbinu, biskup Rogić odgovorio je potvrdno, ali i izvijestio kako se sigurno ove godine komemoracija neće seliti na Udbinu, nego će biti na Bleiburgu. Na potpitanje hoće li se to dogoditi iduće godine, kratko je odgovorio – vidjet ćemo.

s.kalajdžija/sjever.hr/IKA Foto Facebook Anđelko Stričak 17.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.