Now Reading:
Mursko Središće povuklo 14,3 milijuna kuna iz Programa za ruralni razvoj
Full Article 3 minutes read

Mursko Središće povuklo 14,3 milijuna kuna iz Programa za ruralni razvoj

mursko sredisce

Gradovi su u proteklih pet godina povukli više od 438 milijuna od ukupno 5,66 milijardi kuna, koliko je po tom programu isplaćeno potpora od 2014. do kraja siječnja ove godine.  Najviše su povukli Mursko Središće i Nin.

Kroz Program za ruralni razvoj Hrvatskoj je u razdoblju od 2014. do 2020. osigurano čak 2,3 milijarde eura, odnosno više od 17 milijardi kuna iz EU fondova za podizanje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta, odnosno gradnju infrastrukture – vrtića, vatrogasnih i društvenih domova, u ruralnim područjima.

Od tih nešto više od 17 milijardi potencijalnih kuna do kraja siječnja ove godine je, prema podacima nadležne Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), ugovoreno 10,37 milijardi kuna projekata, a isplaćeno malo više od pola ugovorenog iznosa.

Gradovi su, pokazuju podaci APPRRR-a, u proteklih pet godina povukli više od 438 milijuna od ukupno 5,66 milijardi kuna, koliko je po tom programu isplaćeno potpora od 2014. do kraja siječnja ove godine. 

Čak 15 gradova koji su na vrhu po povlačenju sredstava iz Programa za ruralni razvoj su mali gradovi, gledano po potporama po glavi stanovnika. 

Na drugome mjestu, gledano po povlačenju sredstava po glavi stanovnika nalazi se Hrvatska Kostajnica(2.745 kn), treći je Klanjec (2.717 kn), četvrti Opuzen (2377 kn), a peti Mursko Središće (2.276 kn).

Mursko Središće, pak, predvodi listu po ukupnoj vrijednosti potpora dobivenih iz Programa regionalnog razvoja do kraja siječnja, sa 14,3 milijuna kuna povučenih sredstava. Taj je gradić na krajnjem sjeveru Hrvatske, na granici sa Slovenijom, dobio 6,8 milijuna kuna za gradnju ceste koja će pomoći razvoju gospodarske zone, te 7,4 milijuna kuna za ulaganje u građenje i opremanje dječjeg vrtića. „Novi dječji vrtić u Murskom Središću biti će veličine oko 1.500m2, sa 6 skupina od toga 2 jasličke i 4 vrtićke skupine, polivalentnom dvoranom, 30 parkirnih mjesta, sa energetskim razredom B, solarnim kolektorima, a svime što danas jednu ustanovu čini modernom i funkcionalnom“, kazali su nam iz murskog Središća u kojem su povukli i manja sredstva, od 86 tisuća kuna, za izradu novog Prostornog plana kojim će se omogućiti gradnja gradskih bazena.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr 15.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.