Now Reading:
FOTO: Čačić ugostio katalonskog ministra – zainteresirani za suradnju u gospodarstvu, zdravstvu i obrazovanju
Full Article 3 minutes read

FOTO: Čačić ugostio katalonskog ministra – zainteresirani za suradnju u gospodarstvu, zdravstvu i obrazovanju

katalonija

Župan Čačić je s predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem, posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević i zamjenicima ugostio katalonskog ministra vanjskih poslova Katalonije Alfreda Boscha, koji je u našoj županiji prvi puta. Radni posjet bio je prilika za razmjenu zajedničkih iskustava, ali i razmatranje mogućnosti gospodarsko-kulturne suradnje dviju regija u četiri ključna područja, kulturi, gospodarstvu, turizmu i infrastrukturi.

Govoreći o gospodarskoj suradnji Varaždinske županije i Katalonije, Čačić je naglasio kako je naš daleko najveći izvoznik u Hrvatskoj upravo Boxmark, koji radi za autoindustriju sa sjedištem u Kataloniji. Naravno, nadovezao se i na mogućnosti suradnje i u ostalim područjima.

-U segmentu zdravstvenog turizma tražiti ćemo komunikaciju prema njihovim zdravstvenim fondovima. U kulturi postoji cijeli spektar mogućih točaka kao što je tradicija, glazbena kultura i tako dalje. Ne sumnjam da ćemo kroz gospodarske komore i komunikaciju kompanija naći mogućnosti da realiziramo zajedničke interese. Naravno da je za nas neusporedivo značajnija Katalonija nego što smo mi za njih. Oni imaju 7,6 milijuna stanovnika, 2 puta su veći od Hrvatske, njihov BDP po stanovniku je 3 puta veći od hrvatskog…To je jedna regija koja je 6 puta jača od hrvatske države. Nama je posebno čast da ne ulazim u razloge zbog čega gospođa predsjednica ili premijer nisu sjeli s ministrom vanjskih poslova katalonske vlade, to morate njih pitati, ali mi smatramo da postoje svi razlozi, kao što je to učinio i Pahor i mnogi drugi da sjednemo s članom vlade i da tražimo zajedničke interese i platforme i komunikaciju – kazao je Čačić.

Katalonski ministar zahvalio se na toploj dobrodošlici u Varaždinu te je istaknuo kako su našli ogroman prostor za suradnju, osobito u industriji i trgovini, ali i zdravstvenom turizmu te obrazovanju.

-Postignuća vaše županije na tom području su inspirativna. Možemo surađivati u svim tim područjima i nastavljamo razgovore. Siguran sam da ćemo postići određene dogovore i iskoristiti mogućnosti međusobne suradnje. Zahvaljujem županijskoj vlasti i posebno županu Čačiću na dobrodošlici i mogućnostima da zajedno poboljšamo postignuća za naša društva i u Hrvatskoj i Kataloniji. Današnji razgovori, sutra će biti rezultati suradnje na poboljšanju života naših građana – zaključio je Bosch.

m,horvat/sjever.hr 15.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.