Now Reading:
U Samobor stigla veleposlanica Republike Bugarske Genka Vasileva Georgieva
Full Article 3 minutes read

U Samobor stigla veleposlanica Republike Bugarske Genka Vasileva Georgieva

grad bugarska

U grad Samobor je u srijedu, u prijateljski i službeni posjet, stigla izvanredna opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj Genka Vasileva Georgieva.

Tijekom boravka u Samoboru za visoku uzvanicu najprije je u gradskoj vijećnici upriličen prijem i druženje sa zamjenicom gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković i predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem, nakon čega su svi zajedno otišli u Gradsku knjižnicu Samobor, gdje je veleposlanica s ravnateljicom Mirjanom Dimnjaković razgovarala i o mogućoj konkretnijoj kulturnoj suradnji.

Veleposlanici Georgijevoj ovo nije i prvi posjet Samoboru pa je prije svega istaknula vrlo lijepe dosadašnje dojmove koje je do sada ponijela iz našega grada, a upravo zato joj je želja proširiti suradnju na svim područjima, koja bi u konačnici rezultirala i pobratimstvom Grada Samobora s nekim od sličnih gradova u njezinoj domovini Bugarskoj. Osvrnula se veleposlanica i na povijesni okvir i brojne zajedničke poveznice dvaju naroda, posebice na Hrvate koji su u Bugarskoj ostavili trajan pečat, poput Stjepana Jurinića i Vesne Parun, ali i brojnih drugih Hrvata koji desetljećima sustavno njeguju hrvatsko-bugarske kulturne veze. Razloga za čvršće povezivanje ima više nego dovoljno, tim više što su obje države članice EU pa nema ni objektivnih prepreka široj i boljoj suradnji.

Domaćini su još naglasili i potrebu jače gospodarske suradnje i razmjene, obzirom na činjenicu da u Samoboru postoje brojna poduzeća i obrti, čiji bi proizvodi ili usluge sigurno bili zanimljivi bugarskom tržištu, na što je veleposlanica odgovorila kako vrlo skoro planira u naš grad dovesti i svoju kolegicu koja je zadužena upravo za trgovinsku i gospodarsku razmjenu sa zemljama u okruženju.  

U Gradskoj knjižnici veleposlanica je ponovno izrazila želju da obje strane prije svega porade na kvalitetnijim prijevodima što se tiče literature općenito radi boljeg razumijevanja, kao i drugim vidovima kulturne suradnje. Obzirom da je pred nama ljetni period, veleposlanica je obećala, za što ima podršku i od naših gradskih čelnika, kako će već od jeseni početi konkretizirati zajedničke projekte i aktivnosti. 

www.sjever.hr/samobor.hr 09.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.