Now Reading:
HDZ se bori za šesti mandat. Petir uzima glasova desnici, HDZ-u i Mostu
Full Article 4 minutes read

HDZ se bori za šesti mandat. Petir uzima glasova desnici, HDZ-u i Mostu

Iako HDZ i dalje uvjerljivo vodi i sada je na 27,3 posto (u travnju 28 posto), ovo je najslabiji rejting još od listopada prošle godine. SDP je i dalje daleko, na 17,4 posto (travanj – 16,9 posto), ali raste, baš kao i Živi zid, koji je nakon tromjesečnog negativnog trenda, narastao u odnosu na travanj i sada ih bira 9,6 posto ispitanika (travanj – 8,5 posto). Most je na 6,6 posto, slično kao i u travnju kada su imali 6,8 posto. Pokazuju to rezultati istraživanja CRO Demoskop za svibanj koje je za RTL provela agencija Promocija plus.

Blaži rast bilježi stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, Neovisni za Hrvatsku s 3,8 posto potpore (travanj – 3,6 posto). HSS je na 3,3 posto (travanj – 3,4 posto), slično kao i mjesec prije, a potpora stranci zagrebačkog gradonačelnika Bandića nešto je narasla, na 3 posto (travanj – 2,6 posto).

Nezavisna lista, i dalje suca Mislava Kolakušića, ima istu potporu kao HNS (svibanj 2,8 posto), no to je tek pola puta do praga. Baš kao i Start Dalije Orešković (2,6 posto) koja je dobro startala, ali rejting je sada prepolovljen (travanj – 3,7 posto). Sve ostale stranke, Pametno, GLAS, HRAST, HSU imaju između 1 i 2 posto potpore.

Najjače liste u padu
Rezultati lista za Europske izbore su malo drugačiji, jer mnoge stranke izlaze u koalicijama. Ono što je zajedničko svim vodećim listama to je da bilježe – pad.

izbori

Unatoč kampanji koja se zahuktala, HDZ-ovu listu bira jedan postotni poen manje birača nego u travnju. No, njihovih dvanaestero kandidata namjerava zaokružiti najviše birača – 26 posto (travanj – 26,9 posto). Blago pada i SDP-ova lista, ali ostaje drugi izbor sa 16,2 posto (travanj 16,5 posto). Živi zid osvaja upola manje, njihovu listu bira 7,9 posto ispitanika (travanj – 8,3 posto). I da, i oni padaju, baš kao i Amsterdamska koalicija čiju listu ili kandidate u Bruxelles želi poslati 7 posto ispitanika (travanj – 8,2 posto).

Mostov europski tim želi 5,6 posto ispitanika (travanj – 6 posto) i oni su ujedno peta i zadnja lista koja prelazi prag. No, jako im je blizu Nezavisna lista Marijane Petir koja nije htjela ući u HDZ i biti na njihovoj listi. Nakon dramatičnog prikupljanja potpisa u tri dana bira je 4,4 posto birača, a pragu se približila i lista Mislava Kolakušića (svibanj – 4,3 posto).

Marijana Petir uzela je glasove desnice, HDZ-a, MOST-a, ali i Neovisnih za Hrvatsku, pa oni u koaliciji s HSP-om bilježe pad, sad su na 3,4 posto (travanj – 4,5 posto). Slično ima stranka Milana Bandića (svibanj – 3,3 posto), a Suverenisti Ruže Tomašić su tek nešto iznad 3 posto (svibanj – 3,1 posto), pa zorno možemo vidjeti mrvljenje desnice. Manje lijeve opcije: START, HNS, Pametno – svi su ispod ovih rejtinga.

I najvažnije, čije kandidate građani žele poslati u Europski parlament: HDZ-ovih petero, SDP-ovih troje, dok po jedan mandat osvajaju Živi zid, Amsterdamska koalicija i MOST. Za 12. mandat bori se čak 8 lista, a najbliži su mu Živi zid i HDZ. Manje stranke desnice HDZ-u uzimaju birače, zajedno su mogli osvojiti mandat ili čak dva. Ali, zbog razmrvljenosti, osvajanje mandata im je na dugom štapu.

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 09.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.