Now Reading:
FOTO: Županijski i gradski predstavnici položili vijence za poginule pripadnike 104. brigade Hrvatske vojske, a odali počast i poginulim antifašistima
Full Article 3 minutes read

FOTO: Županijski i gradski predstavnici položili vijence za poginule pripadnike 104. brigade Hrvatske vojske, a odali počast i poginulim antifašistima

spomen antifasisti

Kod spomen obilježja poginulim braniteljima – pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske na Gradskom groblju u Varaždinu, a povodom 28. obljetnice osnivanja brigade, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Vijenac je uz  predstavnike 104. brigade, PU varaždinske, izaslanstva  Grada Varaždina te ostalih braniteljskih udruga  položilo i izaslanstvo Varaždinske županije, predsjednik Županijske skupštine mr.sc.Alen Runac, savjetnica župana Natalija Martinčević te zamjenik župana Robert Vugrin.

Na minutu šutnje za poginule i preminule pripadnike 104. brigade pozvao je predsjednik Udruge Vjeran Rožić koji je u svom kratkom obraćanju naznačio kako je brigada ustrojena na današnji dan prije 28 godina.
-Prva borbena djelovanja brigada je imala od 13. do 22. rujna 1991. tijekom Varaždinskih dana rata i sudjelovala je u oslobađanju varaždinskih vojarni i osvajanju velikog ratnog plijena. Sudjeluje su u borbama u Bjelovaru pa u Nuštru, na zapadnoslavonskom bojištu, u operativnoj akciji „Orkan“, u Posavini, u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“ – istaknuo je Rožić.

Nakon odavanja počasti 104. brigadi, izaslanstvo Varaždinske županije odalo je počast poginulim antifašistima  kod spomen kosturnice. Organizator obilježavanja  Dana pobjede nad fašizmom te Dana oslobođenja Varaždina je već godinama Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, a pozvavši na minute šutnje sve prisutne, zamjenik župana Robert Vugrin naglasio je kako je Hrvatska stvorena na temeljima antifašizma te da se civilizacijske vrednote kao što su tolerancija, poštivanje različitosti te miran i skladan suživot među narodima moraju njegovati.

– Danas smo odali počast i prisjetili se hrabrih branitelja iz 104. brigade koji su nesebično i požrtvovno svoje živote utkali u temelje moderne hrvatske države, ali smo odali počast i antifašističkim borcima koji su osolobađali ovaj teritorij od fašističkog okupatora – zaključio je zamjenik župana Vugrin.

www.sjever.hr/aktualno.hr 08.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.