Now Reading:
Mladi zaštitite se – besplatno neobavezno cijepljenje protiv infekcije HPV-om za sve učenice i učenike srednjih škola!
Full Article 4 minutes read

Mladi zaštitite se – besplatno neobavezno cijepljenje protiv infekcije HPV-om za sve učenice i učenike srednjih škola!

mladi

Osim za učenice i učenike 8. razreda osnovne škole, cijepljenje je besplatno za sve učenice i učenike srednjih škola. Ovo besplatno cijepljenje za sve srednjoškolke i srednjoškolce počinje 1. siječnja 2019. godine, a traje, ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do 1. srpnja 2019. godine.

Srednjoškolke i srednjoškolce kao i učenice i učenike 8. razreda osnovne škole, cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa, kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju. (Provedbeni program imunizacije 2019.)

Za cijepljenje učenica i učenika 8. razreda osnovne škole i za srednjoškolce u ovoj je akciji besplatnog cijepljenja nabavljeno devetvalentno cjepivo.

Cijepljenje je besplatno i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu

Ovo je četvrta školska godina zaredom u kojoj je omogućeno besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj. Kako su pojedini gradovi i općine omogućavali besplatno cijepljenje unatrag desetak godina, možemo s ponosom ustvrditi da je iskustvo cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj dugogodišnje.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Učenice i učenike cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa, kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Cijepljenje učenica i učenika 8. razreda osnovne škole

Prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine trebaju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a, a roditeljima koji se ne odazovu na sastanak preko škole ili djece uputiti poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a.

Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom na cijepljenje protiv HPV-a koji je za maloljetnike (prije 18. rođendana) potpisao roditelj ili staratelj. Ako roditelj ili staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice ili učenika.

Poziv na cijepljenje protiv HPV-a

Obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a za učenike 8. razreda osnovne škole centralno priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo. U slučaju da se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, može se preuzeti i ovdje pa takav obrazac vrijedi jednako kao i onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

Za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, roditelj ispunjava poziv na cijepljenje protiv HPV-a i ispunjeni poziv vraća nadležnom školskom liječniku. Za razliku od prethodnih godina kada su školski liječnici prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu djeteta, učenica i učenika 8. razreda osnovne škole, zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje.

Besplatno cijepljenje za sve srednjoškolke i srednjoškolce počinje 1. siječnja 2019. godine, a traje ovisno o raspoloživosti cjepiva najdulje do 1. srpnja 2019. godine.

s.kalajdžija/sjever.hr/HZJZ Foto arhiva 08.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.