Now Reading:
42 “bakice” iz Zagorja kreću u borbu za lentu koja se s ponosom nosi godinu dana
Full Article 3 minutes read

42 “bakice” iz Zagorja kreću u borbu za lentu koja se s ponosom nosi godinu dana

babičini kolači

„Babičini kolači” je manifestacija koja se ove godine po 13. put organizira u Krapinsko-zagorskoj županiji. Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a pobjednica je ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.

Prema pravilima, pobjednica dovodi natjecanje iduće godine u svoj kraj tako da se „Babičini kolači“ svake godine održavaju u drugom dijelu Zagorja. Ove godine, “Babičini kolači” će se održati u dvorcu Oršić, a manifestacija se organizira uz financijsku potporu EU kroz projekt “Uživam tradiciju”, koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Uvjet je da se manifestacija organizira na lokalitetu kulturne baštine. Predstavljajući samu manifestaciju zamjenica župana Jasna Petek kazala je kako se ovom manifestacijom promiče vrijednost žena i obitelji ali isto tako se promiče kultura i tradicija.

-Ova je manifestacija jako važna za Krapinsko-zagorsku županiju. Jako nam je važno da se gost kod nas osjeća ugodno i da doživi nešto.Možemo garantirati da će ove godine imati potpuni doživljaj od kulturno umjetničkog programa, zatim muzeja preko gastronomske ponude i mislim da gosti mogu u pravom smislu uživati tradiciju – kazala je zamjenica župana Petek. Od zanimljivosti je izdvojila da se ove godine prijavilo čak 42 kandidatkinje od čega osam novih. Najmlađa “baka” ima 47 godina dok je najstarija natjecateljica u 87-oj godini. Uputila je poziv da što veći broj gostiju stigne na manifestaciju a osim domaćih očekuju se i posjetitelji iz Slovenije.

Sanja Škrinjar, voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, kazala je kako sama manifestacija počinje u subotu od 15 sati a svoje će proizvode, odnoso kolače, predstaviti već spomenute 42 natjecateljice. I ona je istaknula da se ovdje radi prije svega o očuvanju tradicije Zagorja.

-Cilj nam je da se ti recepti ne zaborave. Da ti kolači ostanu i da se mogu ponuditi i danas našim gostima. Hrvatska je jako bogata u gastronomskoj ponudi a i Zagorje se tu može s puno toga podičiti – rekla je Škrinjar te najavila ocjenjivanje kolača u dvije kategorije. Riječ je o samom ocjenjivanju kolača te kategorija “izvorno zagorsko”. U toj kategoriji ocjenjuje se izgled izložbenog prostora ali i sam nošnja u koje su obučene “babice”.

Škrinjar je rekla da će svi posjetitelji moći probati kolače sa natjecanja. Inače, „Babičini kolači“, natjecanje je zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije.

m.sopek/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.