Now Reading:
Zbog elektrifikacije pruge Zaprešić-Zabok prekida se željeznički promet. 3.500 putnika dnevno putovat će između ta dva grada autobusima
Full Article 3 minutes read

Zbog elektrifikacije pruge Zaprešić-Zabok prekida se željeznički promet. 3.500 putnika dnevno putovat će između ta dva grada autobusima

vlak

U Velikoj galeriji grada Zaboka održan je sastanak župana Krapinsko-zagorske županije, Željka Kolara i predstavnika HŽ Putničkog prijevoza. Tema sastanka bila je organizacija prometa tijekom radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zabok – Zaprešić. Naime, nakon 01. travnja ta će dionica biti svih 24 sata zatvorena za promet vlakovima zbog čega će nekoliko tisuća putnika dnevno morati koristiti autobuse.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić kazao je da zbog remonta pruge od Zaprešića do Zaboka, koja će od 01. travnaj biti zatvorena za promet svih 24 sata, ta je tvrtka zadužena za organizaciju alternativne vrste prijevoza.
-Po prvi puta ćemo objaviti vozni red i vjerujemo da će ovo biti kvalitetan pomak. Organizacija prijevozima autobusa i dva presjedanja neće biti onaj dio komfora kao što je kada se ide vlakom. Biti će brza i spora autobusna linija. Spora će imati određena zakašnjenja. Sve to će trajati do 01. listopada odnosno šest mjeseci. Nakon toga i dalje će biti radovi na pruzi ali će se pruga u određeno vrijeme puštati u promet. To će sve skupa trajati do srpnja 2021. godine – pojasnio je Ukić. Naglasio je da će sve to zahtijevati puno razumijevanja i strpljenja. Autobusi će stajati na najbližem mogućem mjestu do željezničkih stanica ili na već sada postojećim autobusnim ugibalištima.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zadovoljan je da je počela sama investicija ali je svjestan da su problemi u prometu neminovni.

-Dugo smo čekali elektrifikaciju pruge Zaprešić Zabok i znali smo da će biti određenih problema kod osiguranja alternativnih prijevoza. Pohvaljujem što su iz tvrtke HŽ Putnički prijevoz došli na lice mjesta i sve nas detaljno upoznali sa samim načinom kako će se prijevoz osigurati. Da mi damo eventualne prijedloge i sugestije i da napravimo onaj dio kako bi putnici što manje osjetili promjene. Trebat će pogotovo u Zaboku osigurati gradski prijevoz i parkiranje na drugačiji način jer će se kroz Zabok ukrcavati i iskrcavati negdje oko 3,500 tisuća putnika dnevno – kazao je Kolar. Dodao je da će se možda i negdje uz županijske ceste napraviti privremena okretišta ili ugibališta kao bi putnici bili sigurni. Drži da je prioritet sigurnost putnika. Iskoristio je priliku da sve građane pozove na strpljenje jer je kod ovako velikih projekata probleme u prometu nemoguće izbjeći.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek misli da je Zabok spreman za veliki broj putnika koji će se prekrcavati. Kaže da su već pripremljeni zahvati u regulaciji prometi koji će omogućiti da prijevoz i svi prekrcaji budu što efikasniji. Trenutno se određeni radovi rade na zabočkom autobusnom kolodvoru kako bi on efikasno mogao primiti povećani broj putnika. Kolodvorska ulica biti će zatvorena za sav ostali promet osim autobusni. Namjera je I da se putnici olakša prijevoz na taj način da udaljenost od željezničkog kolodvora u Zaboku do mjesta gdje će se ukrcavati ili iskrcavati s autobusa bude što kraća.

m.sopek/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.