Now Reading:
Živi zid “u lovu” na političke bodove – podrška sindikatima
Full Article 2 minutes read

Živi zid “u lovu” na političke bodove – podrška sindikatima

živi zid

Živi zid je u ponedjeljak na konferenciji za medije pružio podršku inicijativi „67 je previše“ koja je najavila da 27. travnja 2019. godine kreće skupljati potpise za raspisivanje referenduma kojim bi se spriječili dizanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina.

„Nehumano je tražiti od građana da rade do 67. godine. Živi zid će se priključiti prikupljanju potpisa, spremni smo pomoći s našim aktivistima“, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Naglasio je da mirovinska reforma kao i brojni drugi štetni zakoni i mjere, ne bi bili doneseni da nije bilo koruptivnih radnji i kupovanja zastupnika u Saboru, te da ona nema legitimitet.

„Živi zid protivi uopće upotrebi pojma penalizacija umirovljenika, jer su naši umirovljenici penalizirani doslovno svaki dan“, rekao je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac komentirajući penalizaciju prijevremene mirovine koja je predviđena u mirovinskoj reformi.

Glavni uzrok lošeg mirovinskog sustava je uvođenje prvog i drugog mirovinskog stupa koji je osiromašio većinu građana, a koristio samo onima s vrlo visokim primanjima. Danas zahvaljujući drugom mirovinskom stupu preko kojega smo dali bankama stotine milijuna kuna, imamo niže mirovine, slabije gospodarstvo i niže plaće.

Živi zid je predstavio svoja rješenja i mjere koje bi bile moguće provesti prve godine mandata Vlade Živog zida. Za 4 milijardi kuna godišnje koje bi osigurali iz državnog proračuna mogli bi značajno povećati sve mirovine, za 40 godina radnog staža osigurati minimalnu mirovinu od 3200 kuna, a za sve osobe koje nemaju radnog staža nacionalnu naknadu za starost u iznosu od 1100 kuna. Osim toga uveli bi mogućnost da partner nasljeđuje dio mirovine preminulog partnera s tim da zadrži vlastitu mirovinu.

Pozivamo mlade i stare da daju svoj doprinos i pomognu ovoj inicijativi, osigurajmo svojim sugrađanima mirnu i dostojanstvenu starost!

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.