Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

Uskrs ne može bez francuske i šunke u kruhu! Kako ih vi radite?

Autor: sjeverhr
Uskrs ne može bez francuske i šunke u kruhu! Kako ih vi radite?

Blagdanski stol ne bi bio potpun bez neodoljive francuske salate i mirisne šunke u kruhu, prenosimo recept sa sasina-kuhinja.com

Francuska salata

Sastojci: 700g krumpira, 350g mrkve, 500g graška, 2 velike žlice maslinovog ulja, 2 male žlica soli (15g), 2 litre vode, 3 žumanjka, 1 velika žlica senfa, 3 dcl ulja, 1 velika žlica limunovog soka, 2 velika žlica bijelog aceto balsamica (ili octa kojeg već imate), 5 g soli, 6 kuhanih jaja, 200g kiselih krastavaca, 4 g bijelog papra (može i klasični), 1 kiselo vrhnje / pavlaka (standardna čašica 180g)

Priprema:

Krumpire i mrkvu narezati na kockice, dodati grašak, sol, maslinovo ulje i hladnu vodu pa staviti kuhati. Čim voda zavrije, kuhati narednih 12 minuta pa procijediti i ohladiti u potpunosti.

Žumanjke i senf, obavezno sobne temperature, miksati najmanjom brzinom 1 minutu. Zatim povećati na najveću brzinu, postepeno dodavati žlicu ulja svakih oko 45 sekundi neprestano miksajući.

Nakon što potrošite 3 dl ulja, dodati sok limuna i bijeli aceto balsamico (ili neki drugi bijeli ocat) sol, bijeli papar (može i klasični) pa sve dobro opet miksati minutu. Spremiti u hladnjak poprilično čvrstu smjesu, do upotrebe, odnosno dok ne skuhate jaja. Skuhati jaja, ohladiti, oguliti i narezati pa dodati u povrće sa sjeckanim kiselim krastavcima.

Sada izvaditi iz hladnjaka smjesu sa žumanjcima i dodati jedno kiselo vrhnje (standardna čašica) i dobro ručno promiješati dok ne dobijete umak. 
Umak dodati u povrće s jajima i krastavcima. Sve dobro promiješati pa spremiti u hladnjak minimalno 2 sata prije posluživanja, tako da se svi okusi dobro prožmu francuskom salatom

Šunka u kruhu

Sastojci: 750 brašna (glatko), 7 g suhog kvasca (ili 20g svježeg), 1,5 mala žlica soli (10g), 4 dcl mlakog mlijeka, 1 dcl ulja, 1 bjelanjak, Rolana šunka 1,2 kg, 1 luk, 2 češnja češnjaka, 1 paprika, malo timijana (opcija), listovi lovora, 1 mala žlica senfa (15g), 1 bjelanjak

Priprema:

U brašno dodati sol i suhi kvasac pa dobro promiješati. Ako pripremate sa svježim kvascem onda ga uzdignite sa strane u malo mlakog mlijeka (50 ml) sa žličicom šećera. Zatim dodati mlako mlijeko pa umijesiti tijesto. Premazati s malo ulja i ostaviti pokriveno sat vremena da se diže.

Za vrijeme dok se tijesto diže pripremiti šunku. Ja šunku prokuham jer s tako pripremljenom imam bolja iskustva, ugodniji okus i generalno sam zadovoljniji. Rolanu šunku uvijek kupim da ima na sebi manji dio kože.

Šunku premjestiti u veći lonac, dodati luk, češnjak, papriku, listove lovora, timijan ili majčinu dušicu (opcija po želji ako imate) Napuniti vodom da prekrije sve sastojke pa staviti kuhati. Čim zakuha, kuhati još oko pola sata. Ne skuhati do kraja, s obzirom na to da se inače ovakva šunka kuha sat vremena po kilogramu.

Maknuti mrežicu a rolanu šunku ostaviti sa strane da se ocijedi, zatim šunku premazati s mješavinom senfa i žumanjka, bjelanjak ostavite sa strane do upotrebe. Šunku zamotati u kruh kako je prikazano u video receptu te premazati s malo ulja i bez čekanja staviti peći prvo pola sata na 160C. Nakon proteka vremena, sve odozgora premazati razmućenim bjelanjkom koji vam je ostao pa vratiti u pećnicu na 25 minuta. Temperaturu sada pojačati na 200C.

I šunka u kruhu je gotova. Nemojte pokrivati i pariti tijesto, samo ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi da malo tijesto odmori i otpusti.

Foto: screenshot YouTube Sašina kuhinja

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?