Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Učenici OŠ Ljudevit Gaj Krapina obilježili Tjedan školskog doručka

Autor: sjeverhr
Učenici OŠ Ljudevit Gaj Krapina obilježili Tjedan školskog doručka

Nacionalni Tjedan školskog doručka, koji organizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u sklopu programa Živjeti zdravo pod stručnim vodstvom Sanje Musić Milanović, provodi se svake godine u povodu Svjetskog dana hrane. Cilj ove inicijative je podizanje svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete te poticanje stvaranja zdravih prehrambenih navika od najranije dobi.

Kroz edukativne i zabavne aktivnosti, škole diljem Hrvatske u tom tjednu promiču brigu o zdravlju, pravilnu prehranu i zajedništvo. U obilježavanje se uključuju ne samo osnovne škole, nego i vrtići te srednje škole, koje svojim kreativnim pristupom pokazuju koliko je doručak važan za uspješan početak školskog dana.

U tom su duhu, i učenici 7.c razreda Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina sa svojom razrednicom Brankom pretvorili učionicu engleskog jezika u pravu kulinarsku postaju na putu oko svijeta.

Učenici su bili podijeljeni u šest skupina. Pet skupina predstavljalo je po jednu državu engleskog govornog područja - Veliku Britaniju, Irsku, SAD, Kanadu te Australiju/Novi Zeland, dok je šesta skupina s ponosom predstavljala Hrvatsku. Kod kuće su pripremali tradicionalne doručke svojih zemalja i ponosno ih poslužili u učionici.

Image

Na njihovim su se stolovima našli engleski tost s marmeladom, američke palačinke, kanadski sirup, jaja s prženom slaninom, australski sendvič od avokada, ali i krvavice, razne kobasice, zapečeni grah, kruh s masti, jabučni i sirni štrukli te još puno ukusne hrane.

Uz mnogo truda i mašte, svaki je stol postao mala ambasada svoje zemlje. Posjetitelji, učitelji i učenici drugih razreda, s veseljem su kušali ponuđene delicije. Nakon kušanja, učitelji su ispunili anketu o dojmovima i pohvalili sedmaše za kreativnost, trud i izvrsnu prezentaciju. 

Pokazali su da kroz hranu ne učimo samo o prehrani, već i o kulturi, tradiciji i poštovanju različitosti.

A kad su se svi okusi svijeta stopili u jedno veselo druženje, svi su se složili u istom zaključku:
"Svaki doručak je poseban, ali hrvatski je najbogatiji, najraznovrsniji i najukusniji!"

 

Napisala: Branka Leljak, učiteljica engleskog jezika

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?