U sklopu manifestacije Prvi glas Zagorja u Svetom Križu Začretju danas je obilježen Obiteljski dan, a po peti put održana je gastronomska manifestacija Purica & Vino, koja je i ove godine privukla veliki broj posjetitelja iz Zagorja, okolice i šire.
Za ovu prigodu pripremljeno je više od 450 kilograma purice, a posjetitelji su mogli uživati u mesu zagorskog purana i zagorskim mlincima – zaštićenim na europskoj razini – uz vrhunska vina lokalnih vinara.
Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, koji svake godine sudjeluje u rezanju i podjeli purice, istaknuo je kako je podijeljeno između tri i četiri tisuće porcija.
– Danas je drugi dan festivala Prvi glas Zagorja. Jučer smo započeli sa Svetokriškim kotlićem, a danas smo na pravoj kraljici hrvatskog stola – purici s mlincima. Iako je riječ o relativno mladoj manifestaciji, već nakon nekoliko godina pokazalo se da je vrlo uspješna. Purica je jelo koje može zadovoljiti gotovo svako nepce ljubitelja hrane i pića, a najbolja nagrada i potvrda uspješnosti festivala upravo je veliki odaziv ljudi – rekao je Kos.
Dodao je kako je osnova bila tradicionalna purica s mlincima, no svaka ekipa imala je priliku ponuditi i vlastitu, moderniju izvedenicu.
Meso zagorskog purana osigurala je domaća obitelj Šćuric.
Među ekipama koje su sudjelovale bila je i ekipa poznatog chefa Tomislava Špičeka, koji je pripremio čak 150 kilograma purana u dvije različite varijante.
– Moram reći da sam izrazito zadovoljan kvalitetom mesa. Prvo jelo bila je prava zagorska stvar – slana zlevanka s bijelim mesom, kukuruznim brašnom, porilukom i gljivama dinstanim na puranovoj masti. Drugo jelo imalo je malo talijanski štih – kaneloni punjeni tamnim mesom purana, s bešamelom na luku, friškim špinatom i parmezanom, zapeceni u pećnici – kazao je Špiček.
Načelnik Kos u goste je pozvao i masterchefa Maria Mihaevića, koji je naglasio da u Sveti Križ Začretje dolazi prije svega da uživa u hrani.
– Iako se često kaže da je s puricom teško pogoditi, da bude sočna, a ne suha, ovdje sam stvarno probao sve i ljudi znaju s njom raditi. Nigdje nije bila presuha, imala je lijepu koricu, bila je taman slana, a i mlinci su bili odlični – domaći, malo tvrđi, ali ne premasni – zaključio je Mihaević.