Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Najslađi dan u srcu Zagorja: Interslast ponovno u Tuheljskim Toplicama

Autor: J. Miklaužić
Najslađi dan u srcu Zagorja: Interslast ponovno u Tuheljskim Toplicama

U hotelu Well u Tuheljskim Toplicama u tijeku je novo, 14. izdanje međunarodnog kongresa Interslast, najvećeg regionalnog okupljanja majstora slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Ovogodišnja tema manifestacije, koja tradicionalno okuplja vrhunske slastičare iz cijele Europe, glasi "Izvorni europski slastičarski proizvodi".

Ovaj najslađi dan u Krapinsko-zagorskoj županiji okupio je oko 400 sudionika i više od 110 natjecateljskih ekipa, među kojima su brojni domaći i strani majstori slastičarske umjetnosti. Organizator kongresa, Novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba, već četrnaestu godinu zaredom uspješno okuplja ljubitelje kolača, torti i sladoleda iz regije Alpe–Adria.

Direktor tvrtke Stjepan Odobašić istaknuo je kako će upravo danas Hrvatska zasjati kao "najslađa država čitave regije Alpe-Adria" te kako su iznimno ponosni što se predstavljaju i izvorni proizvodi.

- Na izvorne proizvode smo posebno ponosni jer smatramo da Hrvatska ima mnogo autohtonih slastica koje zaslužuju zaštitu, i na nacionalnoj i na europskoj razini. Ovim kongresom želimo mladim i starim generacijama pokazati kolače koji to zaslužuju, ali ne samo kroz priču i predavanje, nego smo osigurali i brojne degustacije istih tih kolača – naglasio je Odobašić.

Dodao je kako su mnogi posjetitelja iznenađeni što sve Hrvatska ima te da bi trebalo zaista agresivnije pristupiti zaštiti tradicionalnih kolača, među kojima posebno ističe kašnjake - vrstu štrukla s heljdinom kašom te salenjake i druge starinske slastice koje zaslužuju veću pozornost.

- Mnogi naši susjedi imaju više zaštićenih kolača od nas. Hrvatska zasad ima tek lumbliju s Korčule, i koliko znam, to je sve. Mnogi spominju zagorske štrukle, međutim to nije slastičarski, nego pekarsko-slastičarski proizvod - pojasnio je Odobašić napominjući kako u ovom trenutku hrvatsko slastičarstvo muče veliki kadrovski problemi.

- Nama u ovom trenutku nedostaje oko 300 profesionalnih slastičara, što se djelomično rješava uvozom radne snage i susjednih zemalja i doškolovanjem. Kod kuhara se još nekako snalazimo, ali kod slastičara je katastrofa i zato bi trebalo školstvo stimulirati da krene tim putem. Mi smo i tu napravili iskorak i ovdje imamo oko 70 ekipa srednjih slastičarskih škola s područja Alpe-Adria koje se natječu sa svojim kolačima i pokazuju što one imaju - dodao je Odobašić.

Image

Pokrovitelj Interslasta je Krapinsko-zagorska županija, koja već niz godina prepoznaje važnost spoja gastronomije i turizma. Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako deserti imaju posebno mjesto u turističkoj ponudi Zagorja.

– Gosti Krapinsko-zagorske županije žele potpuni turistički doživljaj, a desert je njegov neizostavan dio. Nakon naših tradicionalnih delicija, važno je zasladiti se dobrim i odličnim desertom. Stoga nam je posebno drago što već dugi niz godina ugošćujemo Interslast u Tuheljskim Toplicama - poručila je Petek.

Zahvalila je organizatorima, natjecateljima i zemlji partneru - Sloveniji, kao i prijateljima iz Koprivničko-križevačke županije, koji su se odazvali u velikom broju te sudjeluju kao natjecatelji, ali i u revijalnom dijelu. Posebno je istaknula sudjelovanje mladih slastičara iz Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

- Jako mi je drago što se u natjecateljskom dijelu pojavljuje i mladost naše Krapinsko-zagorske županije - Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu iz Zaboka koji ima i dio slastičarstva i danas se ovdje prezentiraju sa svojim delicijama. Upravo ta srednja škola odnosno Regionalni centar pruža ne samo srednjoškolsko osposobljavanje i obrazovanje, već i cjeloživotno obrazovanje i u smjeru slastičarstva. Zahvala svima koji su danas ovdje, posebno organizatorima i veselimo se isprobati sve ove delicije - poručila je zamjenica Petek.

Image

Ovogodišnji partner Interslasta je Republika Slovenija, čiji je veleposlanik Gašper Dovžan izrazio veliko zadovoljstvo sudjelovanjem.

- Čast mi je što Slovenija može podržati ovaj događaj te smo s velikim zadovoljstvom prihvatili ulogu zemlje partnera. Slovenci i Hrvati dijelimo mnogo zajedničkih slastica, ali postoje i razlike. Veselim se što su danas ovdje školski centri iz Slovenije koji će se natjecati i nadam se da će biti što uspješniji. Slastice su dio naše zajedničke baštine i važan element opskrbnog lanca jer se nalaze na njegovom kraju - onome koji počinje poljoprivredom, a završava, naravno, slasticama koje su dio kulinarske ponude u konceptu održivog turizma. Mislim da je to nešto što zaista trebamo poticati i nadam se da će i ovogodišnji Interslast biti poticaj u tom smjeru za mlade i za sve ljubitelje slastica - istaknuo je Dovžan.

Veleposlanik je za kraj dodao i kako od hrvatskih slastica najviše voli rapsku tortu, a od slovenskih njegov su favorit bledske kremšnite.

Image

Podijeli članak:

Izdvojeno

/
/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?