Ako ste u potrazi za osvježavajućim i laganim desertom koji će oduševiti vaše goste, donosimo vam recept za kremšnite na malo drugačiji način, a koji je objavljen na stranici recepti.index.hr. Umjesto klasične kreme od žumanjaka i mlijeka, ove kremšnite s jogurtom pripremaju se jednostavno, bez puno kuhanja, a rezultat je pjenasta i prozračna poslastica idealna za ljetne dane.
Nećete požaliti – desert je gotov za čas, ne traži puno sastojaka, a savršeno spaja svježinu jogurta i hrskavost lisnatog tijesta.
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
510 g čvrstog jogurta
260 g šećera
25 g želatine u prahu
110 g praška za šlag pjenu (priprema s vodom)
320 ml hladne vode
Dodatno:
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Pripremite lisnato tijesto
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte polovicu lisnatog tijesta na veličinu nešto veću od pleha. Izbodite vilicom da se ravnomjerno digne. Pecite na 190 °C oko 15 minuta. Postupak ponovite s drugom polovicom tijesta. Po hlađenju, poravnajte rubove da stanu u pleh.
2. Napravite laganu kremu
U velikoj posudi umutite šlag pjenu s hladnom vodom dok ne postane čvrsta. U manjoj posudi pomiješajte par žlica jogurta sa želatinom i ostavite prema uputi. Ostatak jogurta pomiješajte sa šećerom. Otopite želatinu na laganoj vatri i sve spojite: najprije jogurt i šlag, a zatim otopljenu želatinu, ručno miješajući pjenjačom do fine, prozračne smjese.
3. Složite desert
Na prvu koru nanesite kremu izagladite je. Ohladite. Drugu koru prethodno narežite na kvadrate i pažljivo složite na vrh. Posipajte šećerom u prahu.
Foto: ilustracija