Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

Koliko često perete svoju bocu za vodu? Šokirat će vas moguća količina bakterija u njoj

Autor: Alenka Kučić
Koliko često perete svoju bocu za vodu? Šokirat će vas moguća količina bakterija u njoj

Iako nas na to stručnjaci upozoravaju, često zaboravimo oprati ili očistiti ekrane naših telefona, tipkovnice, sunčane naočale, kistove za šminku, a jedan od predmeta koje bi definitivno trebalo oprati je boca za vodu.

Koristite je svaki dan, iz nje pijete na poslu ili na treningu ili je jednostavno uvijek imate pri ruci, ali ako je ne perete redovito, puna je bakterija i kamenca, prenosi Večernji list.

Prema istraživanju provedenom 2022. prosječna boca za višekratno korištenje, sadrži 40.000 puta više bakterija nego daska za WC. Nutricionistica Michaella Mazzoni za Glamour je objasnila zašto su boce za vodu toliko prljave i kako bismo ih trebali čistiti.

Prema Mazzoni, trebali bismo prati svoje boce za vodu svaki dan, a preporučuje klasiku - toplu vodu i deterdžent za posuđe s kojim treba dobro oribati bocu.

Nečiste boce – zdravstveni rizik

Iako možda mislite da je voda čista, vaša boca za vodu može brzo postati leglo za bakterije i plijesan. Svaki put kada dotaknemo bocu za vodu ili, još gore, pijemo iz nje, potencijalno prenosimo bakterije na njene vanjske i unutarnje površine. S vremenom se te bakterije mogu razmnožiti.

Voda u boci može početi imati čudan okus, ali osim toga, može postati prilično nezdravo. S vremenom možete početi osjećati nuspojave pijenja iz nečiste boce za vodu, uključujući „glavobolje, mučninu i uznemiren želudac”, tvrdi Mazzoni, a prenosi Večernji list.

-Ako imate alergiju na plijesan, možete osjetiti simptome alergije na plijesan kao što su glavobolje, osjećaj omamljenosti i iritacija gornjih dišnih puteva – upozorava nutricionistica.

Višekratne boce za vodu ne traju zauvijek. Naravno, one su održivije od plastičnih boca za vodu, ali vjerojatno ne biste trebali koristiti istu bocu godinama.

-Čak i uz čišćenje, boce za vodu treba mijenjati svakih 6 do 12 mjeseci - kaže Mazzoni.

sjever,hr/vecernji.hr
23.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?