Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Predstavljena monografija „Lijepi naš varaždinski kraj”, Stričak: U izradi su po prvi put sudjelovali svi naši gradonačelnici i načelnici

Autor: Martina Lončar Petrinjak
Predstavljena monografija „Lijepi naš varaždinski kraj”, Stričak: U izradi su po prvi put sudjelovali svi naši gradonačelnici i načelnici

U skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu je u ponedjeljak predstavljena monografija Varaždinske županije „Lijepi naš varaždinski kraj”.

O knjizi su govorili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu HAZU Vladimir Huzjan, uime uredničkog tima Ivan Čehok i uime nakladnika Josip Stanek.

Monografija predstavlja svih šest gradova te 22 općine s njihovim osobitostima i informacijama o povijesnom nasljeđu, gospodarstvu, kulturi, vjerskim obilježjima, prirodnim znamenitostima, turizmu, gastronomiji, školstvu, sportu i stanovništvu.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je da je tiskano 10-ak ovakvih knjiga, od starih recepata i tradicija do poznatih sugrađana koji su zadužili varaždinsko područje te da su monografije još u pripremi.

– Ova monografija je specifična po tome što su po prvi put naši gradonačelnici i načelnici mogli sudjelovati u njenoj izradi. Mogli su sami dati pregled zbog čega je njihova općina ili grad važna i po čemu je naše, tj. njihovo područje važno osim prirodnih ljepota i kulturnih građevina, možemo reći da je to izrada kulturnih sadržaja koje čine ljudi, odnosno tradicije i običaji. Svesti u ovu jednu knjigu ili pod jedan nazivnik 28 općina i gradova nije lako. Između ostalog, ako malo pogledamo sami smještaj Varaždinske županije, zapadni dio obuhvaća dio Hrvatskog zagorja, istočni dio Podravine, jug županije Prigorje, Varaždin ili okolicu znamo reći Varaždinština – kazao je župan.

Naglasio je da vrijednosti, kojima ovo područje obiluje, jesu ljudi, njihova empatija, marljivost i požrtvovnost.

– Upravo zbog toga smatram da je ovo jedno vrijedno izdanje koje je prvenstveno okrenuto prema najvažnijima, a to su naši sugrađani jer upravo oni grade i stvaraju ovaj kraj bez obzira na to gdje se nalazili ili kako nazivali njihova područja – poručio je Stričak.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ istaknuo je kako je želja bila na jednome mjestu ukoričiti sve ono što se događa u Varaždinsko županiji te da su svih šest gradova i sve 22 općine imale priliku ispisati svoju prošlost i sadašnjost na način kako su oni to željeli prikazati.

– Uz povijesni pregled, ovaj sveobuhvatni tekst dočarava što je sve naš kraj doživljavao kroz prošlost, kako se razvijao i koje su ga odrednice krasile, i to na način na koji dosad to nije bilo prikazano. Poseban naglasak je stavljen na opis gdje to mi spadamo. Nismo Zagorje, nismo Podravina, nismo niti Međimurje. To je jedna Varaždinština i na koji način je opisana i kako se kretala kroz prošlost – kazao je Mališ.

Opisao je potom kako je fotomonografija na moderan način spojena s tehnologijom. Naime, na svakoj stranici koja je vezana uz gradove i općine, nalazi se QR kod koji se može skenirati i koji čitatelja vodi direktno na ažurirane internetske stranice pojedine općine, grada ili pak Varaždinske županije.

– Definitivno jedan krasan poklon, kad god protokolarno naš župan ili njegovi suradnici trebaju nekakav poklon dati, imaju jedno jako lijepo zdanje. Mislim da smo pogodili dobro i sa sadržajem i s formatom, a sve ostalo procijenit će korisnici knjige – rekao je Mališ i dodao da je tisak zamišljen na način da se neće prodavati, nego će se poklanjati.

Ivan Čehok je, uime uređivačkog tima, kazao kako se ukazala potreba da se prvi put napravi monografija županije koja bi više progovorila o identitetskim odrednicama.

– Dakle, ne toliko o nekim povijesnim činjenicama koje manje više svi naši građani znaju, nego više o nekim identitetskim poveznicama jer, nažalost, za razliku od drugih županija, npr. Istarske ili Međimurske, gdje građani imaju taj osjećaj identitetske pripadnosti, kod nas ne pitate nekoga u Trakošćanu ima li nešto s nekim iz Bukovca ili nekoga iz Bisaga, ima li nešto s nekim iz Cestice. Vjerojatno će vam reći „pa i ne baš previše”. Dakle, mi nemamo taj zajednički naziv i taj zajednički osjećaj pripadnosti kao što imaju neke druge socijalne enklave koje su se tako i razvijale – naglasio je Čehok.

Dodao je da je ovo zapravo prvi pokušaj da se pokaže da postoji nešto što možemo nazvati Varaždinština.

– To je jedan poseban dio Hrvatske koji nije ni Međimurje, ni Zagorje, ni Podravina, nego je zapravo vezan uz Varaždin, odnosno uz Rijeku Dravu i Rijeku Bednju i koji ipak, u povijesnom smislu, ima određene osjećaje identitetske pripadnosti – rekao je Čehok.

mlpetrinjak/sjever.hr
22.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?