Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Ostavite vani zdjelice s vodom i pomozite životinjama kojima ovih dana prijeti dehidracija jer teško nalaze vodu

Autor: Martina Lončar Petrinjak
Ostavite vani zdjelice s vodom i pomozite životinjama kojima ovih dana prijeti dehidracija jer teško nalaze vodu

Ljetni mjeseci sa sobom donose vrlo visoke temperature i duži period bez kiše, što, osim za ljude, predstavlja patnju i za životinje kojima je također vruće. Upravo je u tijeku još jedan toplinski val, kiša već jedno vrijeme nije padala, a nema je na vidiku ni u narednim danima.

Zbog toga brojne životinje poput mačaka i pasa lutalica te ptica, ježeva, kuna i drugih divljih životinja vrlo teško dolaze do vode, pogotovo u gradskim područjima, te stradavaju od dehidracije i vrućine.

U ljetnim mjesecima u oporavilišta zooloških vrtova i udruge poput Udruge za zaštitu divljih životinja – AWAP (Association for Wild Animals Protection) iz godine u godinu redovito pristiže veliki broj životinja u katastrofalnom stanju, od kojih se ne uspiju sve spasiti i mnoge ugibaju od pregrijavanja i žeđi.

Za razliku od ljudi, životinje si same tu ne mogu puno pomoći, ali zato im mi možemo olakšati ove pakleno vruće, sušne dane. Ostavite stoga u dvorištu ispod grma, pored zgrade, u obližnjem parku, žbunju ili na prozoru posudice s vodom (za ptice je bolje da je voda na povišenom kako bi bile sigurnije) i nadopunjavajte ih svježom vodom kako bi žedne životinje lakše prebrodile ovaj period godine.

Nama taj čin ne oduzima puno vremena, a zdjelica s vodom ostavljena u hladovini krošnje može biti jedina prilika i spas za ptice, ježeve, vjeverice i druge životinje.

foto: ilustracija/Unsplash
mlpetrinjak/sjever.hr
11.07.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?