Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Opasnost toplinskog udara: Automobil na suncu postaje smrtonosan već nakon 10 minuta

Autor: Ema Rukav
Opasnost toplinskog udara: Automobil na suncu postaje smrtonosan već nakon 10 minuta

Toplinski val se nastavlja donoseći sunčane i vrlo vruće dane dok je za sve regije izdano crveno upozorenje na iznimno visoke temperature upozorenje će biti na snazi i sutra. Pri temperaturama kakve su danas unutrašnjost automobila postaje opasna za život već nakon 10 minuta, a smrtonosna nakon sat vremena, prenosi index.hr.

Upozorenja institucija nikad nisu dovoljna jer se i dalje događaju intervencije gdje ljudi ostavljaju djecu ili kućne ljubimce u automobilima. DHMZ upozorava da se poduzmu mjere zaštitite, sebe, djecu i starije te da se postupa prema savjetima nadležnih tijela.

Automobil na suncu može postati smrtonosan za vrlo kratko vrijeme. Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb već godinama upozoravaju na opasnosti koje dolaze s visokim temperaturama u vozilima.

Prema njihovim podacima, temperatura u automobilu pri vanjskoj temperaturi od 30 stupnjeva nakon pola sata doseže 46 stupnjeva.
Kad je vani 36 stupnjeva temperatura u automobilu već nakon sat vremena može doseći smrtonosnih 62 stupnja. Pri vanjskoj temperaturi od 38 stupnjeva već za pet minuta temperatura u autu postaje opasna za život.

Policija također upozorava na povećanu opasnost od dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima gdje naglašavaju kako se tijelo djeteta zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Ako se ne reagira na vrijeme, dolazi do zatajivanja organa, a samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može prouzročiti oštećenja mozga i bubrega.

Budite oprezni i zaštitite najugroženije tijekom ovih ekstremno vrućih dana.

foto:ilustracija

sjever.hr/index.hr 11.07.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?