Now Reading:
Svečano otvoren i blagoslovljen novi Hodočasničko-volonterski centar Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje bistričke
Full Article 3 minutes read

Svečano otvoren i blagoslovljen novi Hodočasničko-volonterski centar Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje bistričke

U utorak je svečano otvoren novi Hodočasničko – volonterski centar Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Riječ je o prostorima, koji su 2020. godine većim dijelom stradali u velikom požaru, a sada su obnovljeni u moderni centar.

Centar je blagoslovio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

Sadržaj preuređenih Gospodarskih zgrada, danas Hodočasničkog centra sastoji se od društvenih, zajedničkih prostora, višefunkcionalne velike dvorane, dvije manje dvorane za pastoralne potrebe, prostora Ambulante za hodočasnike i župnog Caritasa, skupnih spavaonica s pratećim prostorima u prizemlju te smještajnim kapacitetima u potkrovlju, kojeg čine sobe s galerijama i zasebnim kupaonama. Na katu se ukupno nalazi 13 soba, kapaciteta 36 pa i do 40-ak osoba, a u prizemlju je i konačište za hodočasnike pješake.

Rektor Svetišta Domagoj Matošević je naglasio kako je zgrada obnovljena, polako se namješta i uskoro će biti otvorena za hodočasnike.

No, sada je preda nama novi izazov – kako kvalitetnim duhovnim, kulturnim i obrazovnim sadržajima oplemeniti ovaj lijepi prostor. U tom segmentu važna nam je pomoć naše Nadbiskupije i mnogih vrijednih duhovnika koji bi upravo u ovom prostoru mogli ponuditi raznolike programe, formacije i edukacije, duhovne obnove i seminare, nove puteve suvremene evangelizacije posvećene posebice pastoralu obitelji i mladih – rekao je Matošević i podsjetio da se novim hodočasničkim centrom, zapravo, ostvaruje vizija blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Držim da je nama, našem vremenu povjeren zadatak nastaviti s realizacijom vizije cjelovitog uređenja Svetišta koju nam je darovao naš blaženik. Kao logični slijed nameće se sljedeći projekt. Opći je dojam, s kojim se slaže većina hodočasnika, da tzv. “Planićeva” zgrada narušava kompletan prostor svetišta i skriva ljepotu arhitektonskoga rješenja Hermanna Bollea. Potrebno je, stoga, u zajedništvu Zagrebačke nadbiskupije, svetišta i konzervatorskog ureda Krapinsko-zagorske županije započeti s idejnim osmišljavanjem uređenja tog prostora – rekao je Matošević.

Župan Željko Kolar prisjetio se velikog požara iz 2020. godine.

– Odmah ujutro nakon požara bio sam tu na zgarištu i to je izgledalo strašno. Hvala vatrogascima koji su spriječili širenje požara na čitav kompleks. Odlično suradnjom između Svetišta, Konzervatorskog odjela, Ministarstva kulture i medija, dobrih ljudi i korištenjem EU fondova, uspjelo se izgradi ovo novo zdanje, koje je i te kako potrebno našem Svetištu. Županija kontinuirano pomaže rad Svetišta, pa smo tako napravili i ovaj puta, što se tiče same ove obnove. Želim da Marija Bistrica bude puna i da vratimo onaj broj od milijun hodočasnika, koja je bila nekada. Nadamo se da će uskoro doći i brza cesta, koja nam je neophodna, kako bi osigurali i sigurnost prometa hodočasnicima, koji u Mariju Bistricu dolaze iz čitavog svijeta, ali isto tako i našem lokalnom stanovništvu – istaknuo  je Kolar.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički čestitao je na otvorenju Centra.

 – Danas smo dobili jedan veličanstveni i velebni hodočasničko – volonterski centar, u kojem se nalaze mnogi sadržaji. Marija Bistrica je stoljetno mjesto vjere, nade i zajedništva. Upravo s tim riječima, vjerujem da će i ovaj centar nuditi vjeru, nadu i zajedništvo. Još jednom zahvala svima, koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, koji će puno značiti, ne samo za Svetište, nego i za lokalnu zajednicu i neke zajedničke projekte, koje provode Općina i Svetište  – zaključio je Milički.

Svečanost otvorenja uveličali su pjesmom Župni zbor, Zbor mladih i Klapa Bistrica.

FOTO: RMB

sjever.hr 10.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.