Now Reading:
SRETAN IMENDAN svima koji nose imena Marija, Leticija i Nikola
Full Article 2 minutes read

SRETAN IMENDAN svima koji nose imena Marija, Leticija i Nikola

Prema hrvatskom katoličkom kalendaru svoj dan, svoj imendan slave Marija, Leticija i Nikola, a evo što zapravo znače njihova imena.

Marija biblijsko ime, najčasnija je Isusova Majka, a ovo ime je jedno od najraširenijih imena u kršćanskim zemljama s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima.

Naš je oblik Marija dok prema latinskom izričaju je Maria, a prema izvornom hebrejskom jeziku je Mirjam koje se aramejskom jeziku izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje.

Drugi oblici ovog imena su Masha, Mary, Mery, Marijela, Marijeta, Marizela Marijojla, Marijola, Marika, Mariola, Marislav, Marula, Maruša,Maša, Mašan, Mašinka, Marie, Meri, Mia, Ria, Mija i Molka.

Leticija je žensko ime latinskog porijekla, a nastalo od latinske riječi laetitia što znači veselje, radost, ljepota dok drugi oblici ovog imena su Leticia, Latica, Letizia.

I na kraju Nikola, lat. Nicolaus gdje glasi iz izvornog grčkog Nikolaos. Ime Nikola veže dvije riječi nike što znači pobjeda i laos što znači narod.

Varijante ovog imena su Nikša, Niko, Nikica te ženski oblici Nikolina, Nika, Nikol, Nikoleta, Nikolija, Nine.

sjever.hr / knjigaimena.hr 09.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.