Now Reading:
Festival COFA i u Maloj Subotici – melodijama i plesovima s raznih strana svijeta uživali i župan Posavec i načelnik Škvorc
Full Article 3 minutes read

Festival COFA i u Maloj Subotici – melodijama i plesovima s raznih strana svijeta uživali i župan Posavec i načelnik Škvorc

Općina Mala Subotica i Kulturno-umjetnička udruga Zvon, u ponedjeljak su bili domaćini nekima od najboljih svjetskih folklornih grupa koje su stigle iz Perua, Indije, Njemačke i Bugarske.

U sklopu Međunarodnog folklornog festivala COFA, koji se održava od 7. do 12. srpnja 2024. godine u gradu Varaždinu te gradovima i općinama Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, Mala Subotica je dočekala svjetske izvođače folklora te mnogobrojnu publiku – ljubitelje folklora i kulturne tradicije. Općina Mala Subotica i Kulturno-umjetnička udruga „Zvon“, bili su domaćini uspješnog i nezaboravnog festivala usmjerenog očuvanju i promicanju folklorne baštine.

Srpanjska ljetna večer bila je prekrasna, ispunjena melodijama i plesovima iz cijelog svijeta, a Međimurje je preplavila šarena raskoš narodnih nošnji, raznolikost plesova i melodija koje su oduševile sve prisutne. Nastupi grupa iz dalekih zemalja poput Perua i Indije, ali i nama bližih Njemačke i Bugarske, donijeli su bogatstvo kulturnih izraza i povezali nas s različitim tradicijama i običajima.

Uz nastupe grupa iz dalekih zemalja, svojim izvedbama oduševilo je i prijateljsko folklorno društvo iz Slovenije, folkloraši Kulturno-umjetničke udruge „Zvon“, kao i dječja sekcija KUD-a Zvon.

Svečanosti su, uz mnogobrojnu publiku, nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, začetnica festivala Petra Golubar te načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc koji je kazao kako je ponosan što je Mala Subotica dio ovog međunarodnog festivala.

-Ovaj festival je dokaz koliko je folklorna tradicija živa i koliko nam svima znači očuvanje kulturne baštine – rekao je Škvorc.

-Lijepo je i iznimna čast ugostiti ovakvu manifestaciju na krajnjem hrvatskom sjeveru. Međimurje je dio ove prekrasne folklorne priče, ne samo zato što imamo priliku čuti folklorna društva s tri kontinenta, nego zato što i mi imamo priliku njima pokazati ono što mi znamo i cijenimo – rekao je župan Posavec, te dodao kako je međimurska popevka, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, međimursko najvrjednije blago.

-Kroz ovaj festival, imamo priliku podijeliti s našim gostima bogatstvo naše kulturne baštine i pokazati im zašto je naš folklor među najcjenjenijima u struci – dodao je župan te naglasio da ovaj festival nije samo prilika da mi čujemo njih, već i da oni čuju nas te da se kroz zajedničke nastupe i razmjenu kulturnih iskustava, povezujemo s različitim tradicijama i običajima, obogaćujemo jedni druge i stvaramo trajne veze.

-Zahvaljujem svim sudionicima, organizatorima i posjetiteljima što ste omogućili da ovaj događaj bude nezaboravan. Ponosan sam što je Međimurje domaćin ovakve manifestacije i što zajedno možemo slaviti bogatstvo folklorne umjetnosti – poručio je Posavec.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
09.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.