Now Reading:
Vrijeme je za još jednu Kešnerijadu: Ludbreg i ove godine odaje počast Mladenu Kerstneru
Full Article 2 minutes read

Vrijeme je za još jednu Kešnerijadu: Ludbreg i ove godine odaje počast Mladenu Kerstneru

Već punih jedanaest godina djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner prigodnim sadržajima u sklopu kulturne manifestacije „Kešnerijada” obilježavaju obljetnicu rođenja Mladena Kerstnera, velikog književnika koji je svojim scenarijima za kultne TV serije Mejaši i Gruntovčani proslavio kajkavski jezik svoga rodnoga kraja.

Ove godine obilježit će se 96. obljetnica njegova rođenja.

Manifestacija će započeti u ponedjeljak, 8. srpnja, u 17 sati kada će se na spomen ploču na rodnoj kući Mladena Kerstnera položiti cvijeće. Nakon toga će se u dvorani dvorca Batthyany u 18 sati održati recital dječjeg kajkavskog pjesništva ‘Kaj je kaj’.

-Potičemo mlade i djecu da pišu na kajkavskom što je, uz očuvanje sjećanja na Mladena Kerstnera, također cilj ove manifestacije. Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 38 radova učenika iz OŠ Sveti Đurđ, OŠ Martijanec, OŠ Veliki Bukovec i OŠ Ludbreg. Za objavu u zborniku povjerenstvo je izabralo njih 17. – istaknuo je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner” Stjepan Stjepić.

U programu će sudjelovati članovi plesno-dramske družine OŠ Martijanec, učenici OGŠ Ludbreg te u ulozi voditelja programa Aron Šestak i Tena Kolman. Manifestaciji će prisustvovati i ekipa HRT-a koja snima dokumentarac povodom 50. obljetnice premijere „Gruntovčana”.

U četvrtak, 11. srpnja, u 19 sati će se u svečanoj dvorani dvorca Batthyany dodijeliti nagrade za najbolje humorističke dramske i prozne tekstove na kajkavskom jeziku pristigle na natječaj u 2024. godini.

–Pristiglo je 18 tekstova od 10 autora. Povjerenstvo je odabralo 3 rada koja će biti tiskana u zborniku. – poručio je ravnatelj Stjepić.

Kao glazbene gošće, u sklopu programa u četvrtak, nastupit će članice ŽVS “Pajdašice”, a voditelj će biti Aleksandar Horvat.

Svi programi su besplatni za posjetitelje.

sjever.hr/ludbreg.hr
08.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.