Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Pakleno ljeto je stiglo, pripremite se!

Autor: Marijana Sopek
Pakleno ljeto je stiglo, pripremite se!

Novi toplinski val pogodio je u ponedjeljak Balkan, tri tjedna nakon ranijeg vala koji je izazvao kvar na elektroenergetskoj mreži u nekoliko zemalja u regiji, prenosi Jutarnji.

U Albaniji, gdje temperature prelaze 40 stupnjeva Celzijevih, vlada je u ponedjeljak ujutro upozorila da za ‘namjerno ili slučajno izazvan požar‘ prijeti kazna od 15 godina zatvora.

U Srbiji, hidrometeorološki institut RHMZ upozorio je u ponedjeljak na snažan toplinski val prognozirajući da će trajati cijeli tjedan s temperaturama do 40 stupnjeva i tropskim noćima u urbanim područjima.

Institut je oglasio narančasti alarm za dobar dio zemlje.

Na Kosovu vrućinu prati vjetar s pijeskom i građanima je preporučeno da ne izlaze na sunce.

UV indeks bit će jako visok, upozorile su vlasti, pozivajući vozače na oprez.

Za vrijeme ranijeg toplinskog vala, 21. lipnja dogodio se raspad elektroenergetske mreže u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Albaniji.

Kada je u pitanju Hrvatska, danas će biti barem djelomice sunčano i vruće. Poslijepodne su uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35 °C, javlja DHMZ.

Početkom tjedna kreće toplinski val na Jadranu - velika opasnost od vrućine očekuje se u utorak na riječkom, splitskom i dubrovačkom području koja su označena narančastim upozorenjem, a od srijede će prijeći u crveno upozorenje ili vrlo veliku opasnost od vrućine.

Istodobno, u srijedu i četvrtak, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na snazi će biti narančasto upozorenje odnosno velika opasnost od vrućine i to u svim kopnenim područjima: osječkom, karlovačkom, gospićkom, kninskom i zagrebačkom području, prognozirali su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, temperature će svakog dana do kraja tjedna rasti. Tako će, primjerice, u Zagrebu, danas najviša temperatura zraka biti 32 stupnja, u utorak 33, a u srijedu, četvrtak i petak 35 stupnjeva, dok će u subotu doći i do visokih 37.

FOTO: screenshot Jutarnji.hr

sjever.hr/jutarnji.hr
08.07.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?