Now Reading:
Kraj u kojem živimo lijep je koliko je i čist, poručuju iz Grada Krapine
Full Article 3 minutes read

Kraj u kojem živimo lijep je koliko je i čist, poručuju iz Grada Krapine

Za svaki se kraj kaže da je lijep koliko je čist. Kraj u kojem živimo, Grad Krapina, srce su zelenog Hrvatskog zagorja, čijim se prirodnim vrednotama nerijetko dičimo i ističemo ih kao prednosti pred drugim sredinama.

Iako danas mogućnosti pravilnog odvajanja otpada postoje već na kućnom pragu, neodgovorni pojedinci ugrožavaju naš okoliš, kao i naše zdravlje te zdravlje i budućnost generacija koje tek dolaze.
Upravo zato Grad Krapina provodi projekt: “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine“, sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Divlja odlagališta – ekološka bomba

Hrvatska se desetljećima bori s problemom divljih odlagališta otpada. Njihov je točan broj nemoguće odrediti, a nastaju zbog neodgovornog ponašanja i nedovoljno izgrađene ekološke svijesti pojedinaca.
Postavlja se pitanje čime je čovjek potaknut da svjesno u prirodu, najčešće šume, jarke ili negdje uz cestu, odlaže otpad, dok su mu s druge strane, na svakom koraku, dostupni razni načini za adekvatno i odgovorno postupanje s istim. Od spremnika u domaćinstvima, zelenih otoka i reciklažnih dvorišta.
Na divljim odlagalištima najčešće nailazimo na glomazni i građevinski otpad, čiji su veći dio uglavnom sporo razgradivi predmeti složenog, često i opasnog sastava koji imaju snažan i dugotrajan negativan učinak na okoliš.

Brigu o okolišu u Krapini i okolici svakodnevno vodi komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o., no bez doprinosa svakog pojedinca bitka je to kojoj je u samom startu predviđen konačan ishod.
Sve veće količine unaprijed selektiranog otpada, poput papira, plastike i stakla, korisnici KRAKOM-ovih usluga odlagati u reciklažnom dvorištu, smještenom u gospodarskoj zoni Krapina – Nova – Zapad u Krapini, na adresi Bobovje 52F. Također, jednom godišnje imaju pravo odlaganja 2 kubična metra glomaznog otpada u kontejnere postavljene prema rasporedu pružatelja usluge.

Ekološka svijest jača – promijenimo loše navike

Ekološka svijest jača, a ukoliko netko svjesno narušava kvalitetu našeg okoliša i zdravlja, građani imaju mogućnost prijaviti ilegalna odlagališta u svojoj okolici. Ali, ono što je još važnije – krenuti od sebe, zbrinjavajući otpad na propisan način te svojim primjerom educirati i inspirirati druge.

Stoga promijenite već danas svoje navike i s otpadom postupajte maksimalno odgovorno, jer svaki pojedinac može doprinijeti smanjenju količine otpada, ali i očuvanju našeg okoliša čistim i zdravim.

Projekt “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine“ financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

sjever.hr
08.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.