Now Reading:
Jalžabet proslavio 25. “Šlingane dane”: Festival okupio folklorne skupine iz cijele Hrvatske i inozemstva
Full Article 2 minutes read

Jalžabet proslavio 25. “Šlingane dane”: Festival okupio folklorne skupine iz cijele Hrvatske i inozemstva

“Šlingani dani”, manifestacija koja okuplja folklorne skupine iz cijele Hrvatske i inozemstva, a sve s ciljem prezentacije što većeg broja autohtonih običaja iz cijele Hrvatske održala se po 25. puta u Jalžabetu u organizaciji KUD-a Elizabeta te pod pokroviteljstvom Općine Jalžabet.

Uz domaćine, predsjednika KUD-a „Elizabeta“ Sinišu Slavinu, tajnika KUD-a Vladimira Baisa i načelnika Općine Jalžabet Rajka Solara nastupe folkloraša popratili su i predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić kao i brojni drugi gosti.

“Šlingani dani” predstavljaju našu bogatu povijest i tradiciju, a to se najbolje vidi iz raskošnih narodnih nošnji. Zaista je lijepo vidjeti ovako veliki broj folkloraša i članova različitih Kulturno-umjetničkih društava koji s puno volje, ponosa i entuzijazma predstavljaju svoje krajeve, običaje i tradicijske vrijednosti. Koristim priliku da čestitam organizatoru, našem KUD-u Elizabeta što već punih 25 godina organizira ovu manifestaciju te predano radi na očuvanju naših običaja.”Šlingani dani” svakako spadaju u jednu od najdužih i najljepših kulturno umjetničkih manifestacija na prostoru Varaždinske županije i naravno da Županija to prepoznaje i vrednuje – rekao je Križanić.

Načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar koji je ujedno i otvorio manifestaciju zahvalio se svim udrugama s područja Općine Jalžabet koje čuvaju tradiciju, ali i svim gostima koji su svojim dolaskom uveličali ovogodišnje jubilarne “Šlingane dane”.

U sklopu manifestacije održala se i prigodna izložba rukotvorina i ručnih radova te predmeta od slame, krep papira i šibe, a svi posjetitelji manifestacije mogli su degustirati i starinske kolače te ostale delicije.

sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
08.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.