Now Reading:
UZ DANAŠNJI SVJETSKI DAN ČOKOLADE Jeste li znali da je Varaždin imao prvu tvornicu čokolade u Hrvatskoj?
Full Article 2 minutes read

UZ DANAŠNJI SVJETSKI DAN ČOKOLADE Jeste li znali da je Varaždin imao prvu tvornicu čokolade u Hrvatskoj?

Od svih 365 (ili 366) dana u godini, samo je jedan Svjetski dan čokolade i obilježava se upravo na današnji dan,7. srpnja još od davne 1550. godine kada je čokolada prvi put došla na europsko tlo.

Malo je onih koji čokoladu ne konzumiraju i ne uživaju u toj omiljenoj slastici, ali još je manje onih koji znaju gdje se i koliko čokolade jede, stoga u nastavku donosimo nekoliko interesantnih statističkih podataka, ali i kratku priču o prvoj tvornici čokolade u Hrvatskoj.

Čokolada ostaje najpopularniji okus u Sjedinjenim Američkim Državama, prema istraživanjima koja pokazuju da je preferira 52% odraslih. Rok trajanja čokolade je oko godinu dana, tijekom kojeg zadržava svoj okus i stabilnost. Nakon toga, može doći do gubitka kvalitete zbog kemijskih promjena.

Potrošnja čokolade u SAD-u premašila je 1,5 milijardi kilograma u 2000. godini. Švicarci, koji su izmislili mliječnu čokoladu, drže rekord u konzumaciji s prosječnih 10 kilograma po stanovniku godišnje. Slovenci, s prosjekom od 1,5 kilograma po stanovniku, konzumiraju gotovo deset puta manje čokolade od Švicaraca. U Hrvatskoj, 43,9% građana jede čokoladu nekoliko puta tjedno, 33,5% nekoliko puta mjesečno, dok je za 10% građana čokolada svakodnevni dio prehrane.

Varaždin je prvi u Hrvatskoj „ugostio” tvornicu čokolade

Prema podacima iz Državnog arhiva u Varaždinu, prva tvornica čokolade u Hrvatskoj otvorena je u Varaždinu. Proizvodnja je započela u 18. stoljeću kada je Daniele Dagnese iz Italije, točnije iz okolice Venecije, pokrenuo manufakturnu proizvodnju čokolade u svojoj radionici u Varaždinu 1780-ih godina. Njegova radionica, nazvana “mea manufaktura shocolate nel Varasdino,” proizvodila je značajne količine čokolade za to vrijeme.

Dagnese je naišao na mnoge prepreke, uključujući zapljenu čokolade u Zagrebu zbog administrativnih problema, ali je uspio dobiti dozvolu za rad 1789. godine. Nakon toga, njegova tvornica nestaje iz varaždinskih spisa, što sugerira da je možda preselio proizvodnju na drugo mjesto povoljnije za poslovanje.

Ova povijesna priča o prvoj tvornici čokolade u Hrvatskoj podsjeća nas na bogatu tradiciju i važnost čokolade koja datira daleko u prošlost, obogaćujući našu današnju ljubav prema ovoj neodoljivoj slastici.

ssmoljan/sjever.hr
07.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.