Now Reading:
Folkloraši s tri kontinenta dolaze na sjever Hrvatske – večeras u Varaždinu počinje COFA!
Full Article 2 minutes read

Folkloraši s tri kontinenta dolaze na sjever Hrvatske – večeras u Varaždinu počinje COFA!

Od 7. do 12. srpnja, u Varaždinskoj, ali dijelom i u Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, održavat će se međunarodni folklorni festival COFA, a i treće izdanje festivala donosi bogatstvo kulturne baštine iz čitavog svijeta.

Dolaze grupe s čak tri kontinenta, odnosno pet zemalja, a zasigurno one najatraktivnije bit će iz Perua i Indije, a tu su i naše europske snage – Bugarska, Njemačka i Švicarska te domaći KUD-ovi.

Službeno otvorenje festivala bit će u nedjelju, 7. srpnja u 20.30, u dvorištu vile Bedeković, gdje će se predstaviti sva kulturno-umjetnička društva, odnosno gosti te programski partner ovogodišnjeg festivala – Varaždinski folklorni ansambl.

Ponedjeljak će biti rezerviran za malo hrabrije, s obzirom da ćemo od 20.30 kod vile Bedeković predstaviti projekt Folklor elektro. Dolazi ženski ansambl Zvizde iz Zagreba koji spaja tradicijsku glazbu s elektroničkom.

U ponedjeljak COFA počinje svoju malu avanturu u Maloj Subotici, gdje će domaćin biti KUD „Zvon”. U utorak će, također kod vile Bedeković i to u 19 sati, početi cjelovečernji Dječji folklorni koncert na kojem će sudjelovati KUD-ovi iz Varaždina, Varaždinske županije i Zagreba, a u srijedu COFA seli u Maruševec i Ludbreg gdje će se predstaviti sve folklorne grupe. U Maruševcu će domaćin biti KUD Klaruš, a u Ludbregu KUD Anka Ošpuh.

U četvrtak COFA seli u Zabok, gdje će se također predstaviti sve folklorne grupe, a domaćin će biti FA Zabok, dok će se festival službeno zatvoriti u petak kod vile Bedeković u 20 sati.

Posljednjeg dana festivala od 10 do 13 sati organizirat će se mimohod sudionika gradom Varaždinom. Ove će godine, i to po prvi put, biti organiziran live stream koncerta koji će se prenositi u pet zemalja svijeta.

U Centru za mlade P4 bit će postavljena izložba narodnih nošnji koja će biti otvorena u nedjelju u 17.30, a ostat će otvorenom tijekom cijelog festivala. Za najmlađe će se svakodnevno organizirati radionice namijenjene djeci od 7 do 13 godina, a vodit će ih Tim Hrvaćanin iz VFA.

Generalni pokrovitelji festivala COFA su Grad Varaždin, Varaždinska županija i ovoga puta i UNESCO.

a.kučić/sjever.hr
07.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.