Now Reading:
Sudbina varaždinskog Varteksa dijelom je u rukama radnika – Koprek: Imamo opcije ranijeg i kasnijeg stečaja, o tome će u ponedjeljak odlučiti radnici
Full Article 4 minutes read

Sudbina varaždinskog Varteksa dijelom je u rukama radnika – Koprek: Imamo opcije ranijeg i kasnijeg stečaja, o tome će u ponedjeljak odlučiti radnici

Nadzorni odbor varaždinske tekstilne tvrtke Varteks u petak je, s tri glasa „za” i dva „protiv”, dao suglasnost Upravu da se pokrene stečaj tvrtke.

Karlo Koprek, prvi čovjek Varteksa, za portal Sjever izjavio je da odluka o pokretanju stečaja ipak još nije donesena.

-Nadzorni odbor ne donosi odluku o podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja, nego Uprava ili FINA-a, dok Nadzorni odbor daje samo suglasnost Upravi da pokrene taj postupak, ako tako odluči. Varteks je s nadolazećim ponedjeljkom već preko 60 dana u blokadi, tako da više nema ni izbora. Nakon 60 dana blokade, FINA u određenom trenutku automatski podnosi zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka. Ukoliko bi čekali FINA-u da to zaista i provede, što je sada sasvim sigurno, radnici bi u sljedećih mjesec dva ostali bez primanja što nikome nije u interesu. Dakle, imamo opcije ranijeg i kasnijeg stečaja – rekao je Koprek.

Ukoliko je to točno možemo li dobiti informaciju tko je glasao za pokretanje stečaja?

Ja sam predložio Nadzornom odboru da se odobri pokretanje stečaja što prije i da ga pokrenemo sami, budući da smatram da je to sada u najboljem interesu radnika i društva Varteks, kako radnici u međuvremenu ne bi ostali bez prihoda i kako ne bi izgubili cjelokupnu maloprodajnu mrežu. Nakon što bi se otvorio stečaj, Varteks bi ponovno od tih prihoda mogao redovno plaćati najmove prostora, plin, struju, plaće ali i sve ostale troškove. Iako sam dobio potrebno odobrenje Nadzornog odbora, još ne namjeravam donijeti takvu odluku i podnijeti zahtjev, dok s radnicima ne popričam o svim aspektima te odluke i dok zajedno ne donesemo odluku koja je u njihovom najboljem interesu. Za tu odluku isprva su dali odobrenje svi članovi Nadzornog odbora, osim gospođe Melite Kliček, predstavnice radnika koja nije bila za, i gospođe Žilić koja je rekla da neće protiv volje predstavnice radnika, iako smatra da je pokretanje stečaja sada ispravna odluka. Na kraju se nadzorni odbor dogovorio da uprava dobije suglasnost, ali ja kao Uprava neću pokretati postupak dok ne popričam sa svim radnicima, pa da oni donesu odluku u svom najboljem interesu.

Što pokretanje stečaja znači za samu tvrtku, odnosno za njezinu budućnost?

-Nakon što smo već 60 dana u blokadi, zapravo ni nemamo izbora. Naš izbor je između dvije opcije: da ubrzamo otvaranje stečaja, ili da se on dogodi kasnije automatizmom. Smatram da bi ranije pokretanje stečajnog postupka omogućilo tvrtki nastavak poslovanja u stečaju u smanjenom opsegu, i da bi tako uspjeli sačuvati dobar dio maloprodajnih jedinica koji bi omogućili spašavanje Varteksa kroz stečaj.

Kakva je sudbina radnika u slučaju stečaja i koliko trenutno radnika ima tvrtka Varteks?

Varteks trenutno ima 549 radnika. U Hrvatskoj ima nekoliko uspješnih primjera stečaja. Na primjer, Pevex je uspješno nastavio s radom, a stečaj je poslužio za novi početak. Oni radnici s kojima bi stečajni upravitelj raskinuo ugovore o radu imali bi pravo na polovicu otpremnina koje bi osigurao AORT, dakle u visini tri plaće za veći dio radnika, a nakon toga na naknade s burze u visini 70 posto plaće. Međutim, namjera je pokušati zadržati dio radnika i nastaviti proizvodnju u smanjenom opsegu, pa kasnije ponovno zapošljavati radnike koji bi inicijalno ostali bez posla, nakon što bi se društvo reorganiziralo. Zbog toga nam je želja očuvati maloprodaju kako bi stečajni upravitelj imao prihode u stečaju koji bi mogli biti temelj za nastavak poslovanja.

Koji je stav Uprave oko pokretanja stečaja?

Stav Uprave je da bi bilo najbolje ubrzati pokretanje stečaja, kako bi se povećala šansa za opstanak društva i kako radnici ne bi ostali bez prihoda u narednom periodu. Smatram da ako se trenutna situacija oduži, a mi ne pokrenemo sami stečaj, da su šanse za spas gotovo nikakve.

Je li točna informacija da bi pokretanje stečaja bilo u utorak i da će se u ponedjeljak održati sastanak sa radnicima?

Točno je da će se u ponedjeljak održati sastanak s radnicima. Uprava neće pokretati stečaj ukoliko radnici ne budu s time suglasni nakon sastanka. Ako budu suglasni, onda ćemo podnijeti zahtjev tijekom idućeg tjedna.

s. kalajdžija/sjever.hr
06.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.