Now Reading:
Od nedjelje na snagu stupaju velike promjene, evo što će morati imati svi novi auti
Full Article 2 minutes read

Od nedjelje na snagu stupaju velike promjene, evo što će morati imati svi novi auti

Svi novi automobili od 7. srpnja 2024. moraju biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenje brzine, nalaže nova uredba EU.

Ovo će biti obavezno samo za nove modele, koji će biti predstavljeni ove godine, ne i za modele koji su od ranije na tržištu. Oni će sustave morati uvesti prilikom idućeg redizajna ili predstavljanja novog modela, piše Index.

Riječ je o sustavu Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sustavu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024.

Novi propisi predviđaju i dodatne obavezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Obavezni sustavi u novim automobilima

Od 7. srpnja 2024. dodatni sustavi pomoći bit će obavezni za novoregistrirana vozila:

Blackbox (crna kutija), pomoć pri kočenju u nuždi, svjetlo za automatsko kočenje u nuždi, upozorenje na umor, asistent za vožnju unatrag, upozorenje o napuštanju prometne trake, sustav potpore koji detektira kad automobil prijeđe u drugu prometnu traku i pomaže vozaču da ostane u svojoj traci i Alcolock u pripremi, novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, piše Index.

sjever.hr/index.hr
06.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.