Now Reading:
Općina Marija Bistrica slavi svoj dan. Veliki broj projekata garancija daljnjeg razvoja Općine!!!
Full Article 5 minutes read

Općina Marija Bistrica slavi svoj dan. Veliki broj projekata garancija daljnjeg razvoja Općine!!!

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Marija Bistrice održanom u petak traje obilježavanje Dana općine. Sjednica je uz mnogobrojne uzvanike bila prilika da se istaknu postignuća u proteklom razdoblju kojih u toj općini ne nedostaje.

Načelnik Josip Milički osvrnuo se na najvažnije projekte, kao što su radovi na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, kapitalni projekti, turizam i turistička infrastruktura.

Spomenuo je da je otvorena nova Područna škola u Lazu Bistričkom, nakon što je stara stradala u potresu, ali i sanaciju klizišta i cesta, također vezano uz obnovu nakon potresa. Među značajnijim projektima je i dogradnja Dječjeg vrtića Pušlek.

-U listopadu 2023. godine započet je postupak javne nabave za radove projekta „Dogradnja i opremanje dječjeg vrtića ”Pušlek” Marija Bistrica“. Vrijednost radova je 847.237 eura, a osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 487.358 eura, dok je rok za završetak radova veljača iduće godine – rekao je Milički.

Načelnik je spomenuo i izgradnju grobnih okvira na novom groblju. Projekt je vrijedan više od 300 tisuća eura, a riječ je o stotinu novih grobnih mjesta. Vrijedi istaknuti i projekt Spomen obilježja hrvatskim braniteljima za što će se izdvojiti 60 tisuća eura – napomenuo je.

Milički je govorio i o nastavku izgradnje trgovačke zone te izgradnji aglomeracije, kao i o drugim važnim projektima poput nastavka izgradnje Brze ceste do Marije Bistrice i stavljanju u funkciju Poduzetničke zone MB1.

Podsjetio je i da je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, a vezano za provedbu i sufinanciranje projekta razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) na projektnom području Donja Stubica u kojem je partnerstvu i Općina Marija Bistrica. Ovim projektom se planira izgraditi infrastruktura u svim naseljima Općine Marija Bistrica čime će se omogućiti dostupnost brzog interneta svakom kućanstvu.

-Održane su i brojne manifestacije, među kojima i „Advent u Mariji Bistrici”, koji je postao samoodrživ jer je u prošloj godini prihoda bilo gotovo 20 tisuća eura više od rashoda – naglasio je načelnik Milički.

Na kraju je zaključio da su projekti spremni i da se očekuje otvorenje natječaja a realizacija projekata značiti će daljnji razvoj Marije Bistrice u pozitivnom smjeru.

Predsjednik Općinskog vijeća, Teodor Švaljek, naglasio je da Općina nikada nije oskudijevala u viziji i idejama i kako je Općina napravila sve što je u njenoj ingerenciji za pripremu projekata. A sama realizacija i uspješno provođenje projekata provodi se u sinergiji sa županijom, Vladom RH-a a veliki obol u svemu tome daju i sredstva EU fondova.

Prečasni Domagoj Matošević, rektor svetišta, istaknuo je povezanost Općine i svetišta i da je ta povezanost nedjeljiva. Kazao je kako je svaki hodočasnika ujedno i gost općine te kako je jako bitna gostoljubivost koje u u Mariji Bistrici ne manjka. Dodao je da je za Mariju Bisticu važna dobra prometna povezanost te uređenje nogostupa i hodočasničkih puteva. Zaključio je da će gostoljubivosti prema hodočasnicima doprinijeti i skoro otvorenje ponovo uređenog prenoćišta za hodočasnike.

Župan Željko Kolar u svom je prigodnom obraćanju čestitao vodstvu općine na postignutim rezultatima. Govoreći o projektima i on se složio da se samo suradnjom i sinergijom svih dionika mogu realizirati veliki projekti.

Dotaknuo se i najave izgradnje nove škole gdje je rekao da će rješenje za to trebati tražiti u razgovoru sa resornim ministarstvom i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih , prisjetila se 2017. kada je po prvi puta kao načelnica bila na svečanoj sjednici. Kazala je da su tada najavljeni veliki projekti koji su u proteklih 8 godina i realizirani. Ne sumnja da će se na taj način realizirati i projekti koji su najavljeni na ovoj sjednici.

Izaslanik predsjednika Vlade, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, pozdravio je okupljene u ime premijera koji je prošle godine i sam stigao na svečanu sjednicu. I on je podsjetio kako se u Općini Marija Bistrica najavljeni projekti u velikoj mjeri realiziraju.

-Kada netko ima cilj, viziju i spreman je uložiti puno truda tada se projekti ostvaruju. Upravo je to slučaj ovdje u Mariji Bistrici i na tome čestitam načelniku i njegovom timu – kazao je Gregurović. Posebno je naglasio veliki projekt izgradnje dionice brze ceste od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice za što je Vlada Andreja Plenković osigurala više od 50 milijuna eura i gdje je natječaj za odabir izvođača radova okončan. Zaključio je kako će izgradnja te dionice još više otvoriti svetište hodočasnicima.

Svečana sjednica iskorištena je za dodjelu priznanja istaknutim pojedincima i pravnim osobama a uime nagrađenih zahvalila se direktorica Turističke zajednice općine Marija Bistrica Marija Klenkar.

s.kalajdžija/sjever.hr 05.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.