Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Općina Mala Subotica proslavila svoj dan. Načelnik Škvorc: Postali smo općina u kojoj je zaista ugodno živjeti

Autor: Ivana Belošević
Općina Mala Subotica proslavila svoj dan. Načelnik Škvorc: Postali smo općina u kojoj je zaista ugodno živjeti

Općina Mala Subotica u četvrtak je proslavila svoj dan. Bila je to prilika da se osvrnemo na sve ono što je u općini učinjeno u posljednjih godinu dana, te da se dodijele nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić i svim žiteljima općine čestitao njihov dan. Čestitao je i zahvalio i dobitnicima općinskih priznanja.

 - Svi ste vi svojim radom i aktivnostima pripomogli razvoju i promociji općine Mala Subotica – rekao je Križaić.

Načelnik Valentino Škvorc govorio je o važnim projektima koji su učinjeni na području općine.

Završeni su radovi općinskog vatrogasnog spremišta, a do kraja godine očekuje se završetak radova na vatrogasnom spremištu u Svetom Križu. Uređuje se međugeneracijski park u Maloj Subotici i dograđuje dječji vrtić kojim ćemo dobiti dva boravka, za dvije grupe i tako smanjiti liste čekanja. Ono što je važno za roditelje je da smo smanjili iznose koje izdvajaju za boravak djece u vrtiću i da konstantno pronalazimo nove načine i rješenja da vaši mališani budu sretna i sigurna djeca. Završeni su i radovi na pomoćnom terenu na sportskom parku u Maloj Subotici, asfaltirane su ceste, a tu su i mnogi drugi projekti – istaknuo je Škvorc.

Dodao je kako u općini živi 4344 stanovnika i svatko ima neke svoje želje i prioritete, ali samo kad u drugi plan stavimo vlastite interese i sagledamo širu sliku, možemo objektivno sagledati trenutne prioritete i promisliti o tome kako će se naše današnje odluke i postupci odraziti u budućnosti.

- Sufinanciramo učenike deficitarnih zanimanja, dajemo božićnice našim umirovljenicima, provodimo projekt za pomoć u kući starijim osobama, dajemo subvencije našim poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima, dajemo subvenciju kod kupnje prve nekretnine, a tu je još puno sličnih projekata. Složit ćete se da je Mala Subotica zaista postala općina u kojoj je ugodno živjeti i da smo zaista podigli standard života. Da bismo kao općina zaista postigli neki najviši nivo kvalitete življenja, potrebna nam je pomoć državnog vrha i ministarstva. Vjerujem da ćete prepoznati naš trud koji ulažemo u ukupan napredak i da ćete taj napredak željeti nagraditi tako da nam uskočite u pomoć i riješite nam problem oko izgradnje kanalizacije koji, nažalost, nadilazi naše mogućnosti – naglasio je načelnik Škvorc.

Načelnik je zahvalio dobitnicima priznanja, jer njihov angažman često nije vidljiv i opipljiv, nije materijalan, ali je zlata vrijedan. 

Na svečanoj sjednici bio je i međimurski župan Matija Posavec koji je čestitao na svim projektima koje nije bilo lako realizirati s obzirom na vremena u kojima živimo.

- Kad napravite neki iskorak i kad ste u nečemu prepoznatljivi onda ta nagrada u ovim izazovnim vremenima puno znači. Mislim da je danas Međimurje više europsko u smislu svog razvoja, nego hrvatsko, pa tako je i ova europska Mala Subotica. Bez obzira na razvijenost, potrebe su tu, jer snažan gospodarski i kulturni razvoj treba pratiti infrastruktura i vjerujem da će tu biti podrške onih koji donose odluke. Mislim da sve može biti puno brže i bolje, jer kad govorimo o aglomeraciji, u zadnjem natječaju na žalost nije dobro prošla – prokomentirao je Posavec.

Osvrnuo se i na jedan veliki projekt koji je vezan za županiju, ali i općine i gradove, a to je ulaganje u škole, u dogradnju i izgradnju, s obzirom na to da je naš cilj koji smo si postavili da nam sve škole budu u jednosmjenskoj nastavi. 

- Imamo visoku stopu zaposlenih i obično rade svi u kući i da dijete ima jednosmjensku i cjelodnevnu nastavu je važno za organizaciju i kvalitetu života. Samo smo dobili suglasnost za 17 naših osnovnih škola, nekoliko srednjih škola i dvorana koje treba dograditi. U skoro godinu dana dobili smo jednu suglasnost s 30 posto sufinanciranja i 70 posto moramo dati svojih sredstava. Imamo nekih najava da bi to trebalo biti za tri tjedna i tek kad dobijemo tu suglasnost, onda se možemo prijaviti na natječaj, moramo dobiti odobrenu odluku ministarstva i tek onda raspisati javnu nabavu. Važno je to istaknuti s obzirom na to da je škola u Maloj Subotici isto u tom projektu – napomenuo je Posavec.

Izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek također je kazao kako se iz govora načelnika vidi da se u ovoj općini puno radi i koliko se napreduje iz godine u godinu.

- Udio financiranja Vlade, ministarstva i sredstava europskih fondova su vidljiva u mnogim projektima. Općina privlači sredstva i to je dobro. Najvažnije je ulaganje u predškolski odgoj i školstvo i to će se sigurno riješiti na jedan kvalitetan način – zaključio je Kolarek.

Ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije Elizabeta Kos, kao izaslanica ministrice Marije Vučković kazala je kako se ovdje napravilo puno projekata i koliko se radi na novim projektima, od uređenja krajobraza, parkova, proširenja dječjih vrtića, uređenja cesta i obilaznica, ulaganja u stare i mlade.

- Ono što je vrlo bitno je pomoć pri prvoj nekretnini za mlade. Možemo reći da se od 1. srpnja i država tome pridružila, s obzirom na to da je Zakonom o financiranju vodnog gospodarstva, koji je izglasan u Saboru ove godine, ukinuta obveza plaćanja vodnoga doprinosa i možemo reći da se time pridružujemo ovoj inicijativi svih općina, pa i Općine Mala Subotica – rekla je Kos.

Zahvalnice Općine Mala Subotica dodijeljene su Zajedničkoj strojobravarskoj radioni „Haltak“, Dragutina i Željka Haltaka za 30 godina aktivnog poslovanja, Magdić  d.o.o. za 30 godina aktivnog poslovanja, Haix obući d.o.o. za 20 godina aktivnog poslovanja, Plastometaliku d.o.o. za 10 godina aktivnog poslovanja, NoMaxu d.o.o. za 10 godina aktivnog poslovanja, Shampoo-u j.d.o.o. za 10 godina aktivnog poslovanja, Kulturno- umjetničkoj udruzi „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica za promicanje kulturne tradicije i promociju općine Mala Subotica, ženskoj ekipi Matice umirovljenika Međimurske županije, Podružnice Palovec za osvojeno 1. mjesto na županijskom natjecanju u pikadu, Ivanu Miljančiću za doprinos sportskom životu zajednice, Vjekoslavu Lončariću za doprinos sportskom životu zajednice i Nadi Janković za doprinos kulturnom životu zajednice.

Plaketu Općine Mala Subotica “Grb Općine Mala Subotica” dobio je Nogometni klub „Spartak“ Mala Subotica povodom 60 godina uspješnog rada te značajan doprinos društvenom životu zajednice.

Dodijeljene su i novčane nagrade, a dobili su ih Karla Grašić za iznimne uspjehe u školovanju na sveučilišnom diplomskom studiju Sociologije u Zagrebu, Dijana Juras za iznimne uspjehe u školovanju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Ivana Baksa  za dekanovu nagradu na integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju Dentalne medicine, Lara Marčec za iznimne uspjehe u školovanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, Ivan Hadeljan za rektorovu nagradu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Tamburaški orkestar KUU Zvon za zlatnu plaketu na 30. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava i srebrnu plaketu tambura Paje Kolarića na 47. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe, Vokalna skupina KUU Zvon za treću nagradu na 20. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava, Folklorna sekcija KUU Zvon za plasman na Vinkovačke jeseni, Mažoretkinje Općine Mala Subotica za brončanu medalju u kategoriji pompon na Državnom prvenstvu mažoretkinja te za Godišnju nagradu Mažoret saveza Hrvatske za doprinos razvoju i promociji mažoret plesa na Državnom prvenstvu mažoretkinja, Ivana Barić za osvojeno 1. mjesto na županijskoj razini natjecanja iz geografije, Marta Žulić za osvojeno 2. mjesto na Županijskom natjecanju iz biologije i za osvojeno 3.mjesto na ekipnom regionalnom natjecanju u sudoku, Korina Kovačić za predstavljanje međimurske županije na HRT natječaju Moja.hr, sudjelovanje na državnom Four River Film festivalu s filmom „Stolica“, sudjelovanje na državnoj reviji dječjeg filmskog stvaralaštva s filmom „Kmica“, za prikazivanje filma „Jasmina, skuhaj mi čaj i filma „Dom(a)“ na Lift off filmskom festivalu u Engleskoj, Simona Vlašić za osvojeno 3. mjesto na kupu Hrvatske u disciplini „Lov ribe udicom na plovak“, Aida Trstenjak za 3. mjesto na Balkanskom prvenstvu u Ljubljani i na Youth ligi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i za 3. mjesto na ekipnom Državnom prvenstvu Hrvatske za kadetkinje, te Simona Prijaković za stjecanje titule doktora znanosti na temu utjecaja razine online proračunske transparentnosti hrvatskih lokalnih jedinica na odabrane političke i ekonomske varijable. 

Uime nagrađenih obratio se Kristijan Juras, predsjednik NK Spartak.

i.belošević/sjever.hr 05.07.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?