Now Reading:
Nerviraju li i vas? Od sada su ovakvi čepovi u EU obavezni!
Full Article 2 minutes read

Nerviraju li i vas? Od sada su ovakvi čepovi u EU obavezni!

Rijetko koja direktiva je toliko iznervirala građane kao ona o čepovima spojenim za boce, a od sada su upravo takvi čepovi obavezni!

Do sada su proizvođači tu direktivu provodili u praksi dragovoljno, neki su već (postupno) prešli na novi sustav u svom proizvodnom procesu, a od srpnja ove godine je to obavezno, piše Deutsche Welle, a prenosi N1.

Naime, sve plastične boce za jednokratnu upotrebu volumena do tri litre moraju imati čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje, bez obzira radi li se o vodi, gaziranom piću, limunadi ili mlijeku. To je dio paketa mjera koji je Europska unija usvojila već 2019. godine, a cilj je smanjenje količine plastičnog otpada.

Istraživanje EU-a je pokazalo da u prirodi jako često završe upravo plastični čepovi, primjerice na plažama Sjevernog mora.

Već i prije usvajanja direktive Europske unije prije pet godina, mogle su se čuti oštre kritike od strane proizvođača pića. Sudeći po rezultatima jedne studije čiju izradu je naručilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu. Osim toga prelazak na nove procese u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebice za srednje velika poduzeća, prenosi N1.

Ti novi čepovi („tethered caps“) izazivaju bijes potrošača, sudeći prema onome što pišu u komentarima na društvenim mrežama, a žale se i udruženja potrošača. Mnogi se slažu oko toga da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića.

Smetaju li i vama?

fotografija preuzeta s Facebooka

sjever.hr/n1info.hr
04.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.