Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Župan Posavec potpisao Sporazum: U Međimurju će se i ove godine provoditi kontrola plodnosti tla s ciljem povećanja kvalitete hrane

Autor: Martina Lončar Petrinjak
Župan Posavec potpisao Sporazum: U Međimurju će se i ove godine provoditi kontrola plodnosti tla s ciljem povećanja kvalitete hrane

Međimurski župan Matija Posavec u srijedu je s načelnicima i predstavnicima općina te direktorom poduzeća Labosan d.o.o. Brankom Dobravcem potpisao Sporazum o provedbi projekta „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji“.

Projektom se pomaže domaće OPG-ove, zadruge, obrtnike i trgovačka društva s ciljem ostvarenja visoko kvalitetnog prinosa svake kulture na poljoprivrednim površinama u Međimurju. Projekt, uz glavni cilj povećanja kvalitete hrane, ima dodatne vrijednosti te će se zahvaljujući kvalitetnim agrotehničkim preporukama i savjetima, smanjiti zagađenje vode i tla, povećati konkurentnost međimurskim proizvođača hrane, a baza podataka omogućit će uvid u stanje tla s ciljem donošenja daljnjih smjernica za primarnu proizvodnju hrane u Međimurju.

Župan Posavec istaknuo je kako se na međimurskom području nastoji sačuvati i omogućiti što kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju te poljoprivrednicima omogućiti plasman na tržišta i biti primjer dobre prakse u zaštiti onih poljoprivrednih proizvoda koji Međimurje pozicioniraju kao regiju koja vodi računa i o tome segmentu.

– Imamo niz mjera u razvoju poljoprivredne proizvodnje, sveukupno samo na razini županije 14 mjera pomoći i potpore poljoprivrednicima. Gradovi, općine na svom području također vode brigu s obzirom na specifičnosti koje kod njih postoje, tako da mi imamo oko 4214 poljoprivrednih gospodarstava i 30.530 hektara poljoprivrednih površina koje su u sustavu ARKOD-a i nastojimo slušati njihove zahtjeve i omogućiti im lakši posao. Jedna od tih značajnih mjera koje provodimo već dugi niz godina je upravo kontrola plodnosti tla – rekao je Posavec, dodavši da je kontrola plodnosti trla preduvjet za kvalitetnu proizvodnju.

Dosad je u suradnji s tvrtkom Labosan, uz sufinanciranje općina, gradova i Županije, uzeto 4700 uzoraka tla. Pod kontrolu je stavljeno 7100 hektara, cijena po uzorku kontrole plodnosti tla raspoređena je 40-40-20, što znači da krajnji korisnik u toj kontroli plodnosti tla plaća 20 posto, 40 posto troška preuzima Županija, a preostalih 40 posto općina ili grad na čijem je području poljoprivrednik.

– Mi smo i za ovu godinu osigurali sredstva u našem županijskom proračunu i dalje podržavamo i čvrsto stojimo uz taj projekt te zahvaljujem gradonačelnici i načelnicima koji su nam se priključili u tome – kazao je Posavec, dodavši da u Međimurju dosad nije bilo potrebe za proglašenjem elementarne nepogode, niti su zabilježene štete na poljoprivrednim površinama.

Direktor poduzeća Labosan d.o.o. Branko Dobravc rekao je da vrijednost projekta u dosad prikupljenim uzorcima iznosi 74 tisuće eura.

– Nastavkom provođenja projekta kontrole plodnosti tla pridonijet će se da sve veći broj proizvođača, tj. poljoprivrednika bude upoznat s pravilnim korištenjem gnojiva i pesticida te s ciljem da se smanji opterećenost na okoliš – kazao je Dobravc te istaknuo dobru suradnju s Međimurskom županijom, dodavši da će poljoprivrednicima prenijeti svoje stečeno znanje i pomoći im da savladaju sve prepreke koje ima poljoprivredna proizvodnja.

Važnost projekta istaknula je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

– Nakon potpisivanja sporazuma mi krećemo u javni poziv na koji se mogu javiti svi poljoprivrednici, no za razliku od prijašnjih godina, ne samo oni koji imaju boravište ili prebivalište na području grada Čakovca, već svi oni koji imaju obradive površine ili imaju poljoprivredna zemljišta na području grada Čakovca, bez obzira na svoje prebivalište. Dosad smo uvijek pokrivali uzimanje uzoraka maksimalno do pet, a ove godine to povećamo na osam, ali svaki poljoprivrednik može sam izraziti želju potrebe koliko kontrole tla treba za svoju poljoprivrednu površinu. Prijavom na javni poziv ispunjava se i upitnik u kojoj mjeri žele izvršiti i kontrolu svojeg poljoprivrednog zemljišta – navela je Cividini te pozvala sve koji imaju poljoprivredno zemljište na području grada Čakovca da se jave na javni poziv koji će biti otvoren tijekom srpnja.

Načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi naglasio je kako je Općina Belica uključena je u ovaj projekt od prvih dana. Načelnik ističe kako je je sama Belica dosada imala analiziranih oko 2000 uzoraka. Kazao je i kako je ispočetka trebalo poljoprivrednike motivirati da se uključe u ovoj projekt, a sada sami zovu. Pohvalio je ovu mjeru jer zemlja s vremenom postaje siromašnija i upravo ova analiza pokazuje kako tretirati zemlju da bi dala što bolje rezultate.

mlpetrinjak/sjever.hr
03.07.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?