Now Reading:
Znatno više poginulih nego lani – Hrvatska je prometno najnesigurnija zemlja EU
Full Article 2 minutes read

Znatno više poginulih nego lani – Hrvatska je prometno najnesigurnija zemlja EU

Prema podacima za prvih šest mjeseci 2024. godine, na hrvatskim cestama poginulo je 120 osoba, što predstavlja povećanje od 26 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine kada je broj poginulih bio 95.

S ovim poražavajućim brojem, Hrvatska je trenutno najnesigurnija zemlja Europske unije u pogledu sigurnosti cestovnog prometa, izvještava autoportal.hr. Osobito zabrinjava podatak da je među 30 poginulih u lipnju čak 15 motociklista što jasno ukazuje na potrebu za hitnom promjenom strategije sigurnosti cestovnog prometa. Prošle godine, Hrvatska je imala 72 poginulih na milijun stanovnika što ju je svrstalo na 25. mjesto među 27 zemalja EU-a, ispred samo Rumunjske i Bugarske. Trenutno, Hrvatska je oko 70 posto lošija od prosjeka EU-a po broju poginulih na milijun stanovnika, unatoč značajnim ulaganjima u cestovnu infrastrukturu.

Kako bi se poboljšala sigurnost na cestama Željko Marušić predlaže dvije ključne mjere u novoj strategiji sigurnosti cestovnog prometa:

Osnivanje Agencije za sigurnost cestovnog prometa u sklopu Ministarstva prometa koja bi bila odgovorna za cjelokupnu funkcionalnost i sigurnost cestovnog prometa.

Povećanje izvjesnosti kažnjavanja kroz postavljanje radarskih kamera na opasnim mjestima, uvođenje mehanizma objektivne odgovornosti gdje kaznu prvenstveno plaća vlasnik vozila te povećanje učinkovitosti i kvalitete pravosudnog sustava.

Kako je autoportal.hr već ranije istaknuo, detaljna analiza pokazala je da su motociklisti često glavni krivci za nesreće jer voze bez poštivanja prometnih propisa i straha od policije. Implementacija predloženih mjera trebala bi značajno smanjiti broj nesreća i poboljšati sigurnost na hrvatskim cestama.

foto: ilustracija
sjever.hr/autoportal.hr
03.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.