Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Ove nedjelje u Varaždinu počinje COFA - dolaze folklorne grupe s tri kontinenta, a nastupat će u čak tri županije

Autor: Alenka Kučić
Ove nedjelje u Varaždinu počinje COFA - dolaze folklorne grupe s tri kontinenta, a nastupat će u čak tri županije

I ove će se godine, i to od 7. do 12. srpnja, u Varaždinskoj, ali dijelom i u Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, održati međunarodni folklorni festival COFA, a i treće izdanje festivala donosi bogatstvo kulturne baštine iz čitavog svijeta, najavila je u srijedu idejna začetnica festivala Petra Golubar.

-Našoj publici nastojimo svake godine ponuditi što veće i bolje, atraktivnije folklorne grupe, približiti folklornu baštinu iz čitavog svijeta i ove godine nam dolaze grupe s čak tri kontinenta, odnosno pet zemalja. Zasigurno one najatraktivnije bit će iz Perua i Indije, a tu su i naše europske snage - Bugarska, Njemačka i Švicarska te domaći KUD-ovi – kazala je Golubar.

Službeno otvorenje festivala bit će u nedjelju, 7. srpnja u 20.30, u dvorištu vile Bedeković, gdje će se predstaviti sva kulturno-umjetnička društva, odnosno gosti te programski partner ovogodišnjeg festivala – Varaždinski folklorni ansambl.

-Ponedjeljak će biti rezerviran za malo hrabrije, s obzirom da ćemo od 20.30 kod vile Bedeković predstaviti krasan projekt Folklor elektro. Dolazi nam ženski ansambl Zvizde iz Zagreba koji spaja tradicijsku glazbu s elektroničkom. U ponedjeljak COFA počinje svoju malu avanturu u Maloj Subotici, gdje će domaćin biti KUD „Zvon”. U utorak će, također kod vile Bedeković i to u 19 sati, početi cjelovečernji Dječji folklorni koncert na kojem će sudjelovati KUD-ovi iz Varaždina, Varaždinske županije i Zagreba, a u srijedu COFA seli u Maruševec i Ludbreg gdje će se predstaviti sve folklorne grupe. U Maruševcu će domaćin biti KUD Klaruš, a u Ludbregu KUD Anka Ošpuh. U četvrtak selimo u Zabok, gdje će se također predstaviti sve folklorne grupe, a domaćin će biti FA Zabok, dok će se festival službeno zatvoriti u petak kod vile Bedeković u 20 sati – najavila je Golubar.

Dodala je kako će se posljednjeg dana festivala od 10 do 13 sati organizirati mimohod sudionika gradom Varaždinom.Ove će godine, i to po prvi put, biti organiziran live stream koncerata koji će se prenositi u pet zemalja svijeta.

U Centru za mlade P4 bit će postavljena izložba narodnih nošnji koja će biti otvorena u nedjelju u 17.30, a ostat će otvorenom tijekom cijelog festivala. Za najmlađe će se svakodnevno organizirati radionice namijenjene djeci od 7 do 13 godina, a vodit će ih Tim Hrvaćanin iz VFA.

Generalni pokrovitelji festivala COFA su Grad Varaždin, Varaždinska županija i ovoga puta i UNESCO.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana, Renata Skoko, istaknula je zadovoljstvo što je Varaždinska županija i ove godine domaćin i pokrovitelj festivala.

-Već treću godinu u kontinuitetu pratimo rad, potičemo Petru i zahvaljujemo na njezinom entuzijazmu. Varaždinska županija poznata je po svojoj tradiciji, običajima i kulturi, ali i prihvaćanju raznolikosti, a naši će građani najbolji sliku o tome dobiti upravo kroz glazbu i ples – rekla je Skoko.

Građanima je uputila poziv da sudjeluju u besplatnim nastupima, u cijelom programu te dodala de je ono što je specifičnost ovogodišnjeg festivala činjenica da je festival poprimio i regionalni značaj.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković kazao je da se iz godine u godinu vidi napredak u organizaciji COFA-e.

-Ovaj put ima i dodatnih programa, znači nije samo klasični folklor, nastupi, nego ima i radionica. Još jedan dodatni iskorak, koji posebno pozdravljam. Treba na neki način popularizirati folklor, s obzirom na sve što se dešava, da se tradicija ugrožava, izumire na neki način. Mislim da je ovo dobro za popularizaciju samog folklora i tradicijske baštine koja se na neki način i pokušava čuvati. Pozivam sve da dođu i na Vilu Bedeković i u općine i gradove Varaždinske, ali i susjednih Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, da pozdrave te ljude koji će doći da se prikažu u najboljem svjetlu i da na neki način promoviraju oni sebe, a mi na ovaj način promoviramo Varaždin, Varaždinsku županiju i cijelu Hrvatsku – zaključio je Marković.

a.kučić/sjever.hr
03.07.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?