Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Od Čakovca do Pariza: Uspjehe mlade pijanistice Une Strbad prepoznala gradonačelnica Cividini

Autor: Marijana Sopek
Od Čakovca do Pariza: Uspjehe mlade pijanistice Une Strbad prepoznala gradonačelnica Cividini

Sedamnaestogodišnja Una Strbad završila je drugi razred srednje škole u Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi profesorice Ivane Godec – Vinceković. Svoje osnovno glazbeno obrazovanje započela je u Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu.

Još u osnovnoj školi Una je osvajala nagrade na glazbenim natjecanjima. Na međunarodnom natjecanju “Mladi Padovec” osvojila je prvu nagradu, dok je na međunarodnom natjecanju “Sonus” osvojila treću nagradu. Na Glazbenoj olimpijadi 2020. godine osvojila je treće mjesto i dobila najviše bodova za vlastitu skladbu. Osim glazbe, godinama se bavila plesom u Studiju suvremenog plesa Teuta.

U 2023. godini, Una je na “Koroškom klavirskom tekmovanju” u Sloveniji osvojila prvu nagradu i posebnu nagradu, ljetnu školu klavira kod profesora Saše Gerželj Donaldson. Također, sudjelovala je u raznim projektima, javnim događajima i koncertima. U sklopu međunarodnog projekta “She is music” nastupila je u Parizu na Sorbonne Université, kao i na koncertu u Varaždinu. Predstavila se i na koncertu “U spomen Dori Pejačević” u Karlovcu te kao solistica uz pratnju orkestra na “Božićnom baroknom koncertu” u Samoboru. U svibnju ove godine na “Međunarodnom pijanističkom natjecanju” u Radlju ob Dravi u Sloveniji osvojila je zlato i treće mjesto u solo kategoriji te zlato i prvo mjesto u kategoriji dua s Mijom Kolmanić. Rotary Club Varaždin prepoznao je njezine uspjehe i nagradio je Nagradom za izvrsnost za 2023./2024.

Od 2021. godine svoje glazbeno obrazovanje usavršava u Ljetnoj pijanističkoj školi u Grožnjanu.

- U kolovozu ove godine ću četvrti put ići u Grožnjan na Međunarodnu pijanističku školu. Naime, „Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži“ u Grožnjanu i ove godine priprema sadržajima bogat program 54. Ljetne međunarodne pijanističke škole, koji će se održati od 15. do 24. kolovoza u Grožnjanu, a seminare će voditi profesori Dragomir Bratić, Konstantin Krasnitski, Danijel Oto i Katarina Krpan, voditeljica Ljetne međunarodne pijanističke škole. U ljetnoj školi organiziran je individualni rad s učenicima i studentima i svakodnevni koncerti, izložbe i predavanja. Istaknula bih da sam kroz sudjelovanje na ljetnoj školi proteklih godina upoznala puno novih prijatelja i profesora, ali što je najbitnije, jako sam puno toga naučila. Od profesora radim s profesorom Danijelom Otom i profesoricom Katarinom Krpan. Sudjelovanje na ljetnoj školi većim dijelom mi financiraju roditelji, a sufinancira i Grad Čakovec, na čemu vam se iskreno zahvaljujem. - kazala je Una gradonačelnici Cividini.

Gradonačelnica Ljerka Cividini čestitala je mladoj i nadarenoj pijanistici na dosadašnjim postignućima, promociji grada i poželjela joj puno uspjeha u daljnjem školovanju i glazbenoj karijeri.

sjever.hr/cakovec.hr
03.07.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?