Now Reading:
Župan Stričak ugostio uspješne učenike i njihove mentore: „Gdje ste se pojavili, tu ste i osvajali medalje!” A ove su ih godine osvojili čak 101!
Full Article 4 minutes read

Župan Stričak ugostio uspješne učenike i njihove mentore: „Gdje ste se pojavili, tu ste i osvajali medalje!” A ove su ih godine osvojili čak 101!

S ciljem postizanja motiviranja učenika i studenata te postizanja što boljih rezultata, ali i dokaza da im je obrazovanje jedan od prioriteta, Varaždinska županija donijela je odluku o nagrađivanju osvajača medalja na međunarodnim natjecanjima u znanju te u sportu i umjetnosti.

Ova se županija s pravom ponosi postignućima svojih školaraca i studenata koji na natjecanjima nižu uspjeh za uspjehom, a za one najbolje, za osvajače medalja na međunarodnim natjecanjima te državne prvake, učenike i njihove mentore koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama te u glazbi i sportu, u ponedjeljak je upriličen prijem u Županijskoj palači u Varaždinu.

Natjecanja i smotre učenika predstavljaju završni dio ostvarenja i dostignuća učenika u znanju i vještinama stečenim redovnoj nastavi, te izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. Riječ je o prezentaciji učeničkih znanja, vještina i sposobnosti, ali i poticanja i motiviranja učenika na predstavljanje vlastitih dostignuća.

Župan Anđelko Stričak zahvalio je ravnateljima, mentorima i učenicima na još jednoj uspješnoj godini, ali i roditeljima i svima onima koji vode brigu o učenicima kada nisu u školama.

-Zahvaljujem i našem Upravnom odjelu i svim gradonačelnicima i načelnicima koji ulažu mnogo da vaše osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje bude na zavidnoj razini. O tome koliko ste bili uspješni govori podatak da ste u ovoj školskoj godini ukupno osvojili 101 medalju na državnim i međunarodnim natjecanjima i od srca čestitam na tim silnim medaljama – rekao je župan.

Podsjetio je da se čak 62 posto od 174 milijuna eura, koliko iznosi proračun Varaždinske županije, odnosi na obrazovanje.

-Nikad toliko i nikad više sredstava, a sva su ta sredstva i opravdana. Ako me pitate kako bih nazvao ovu školsku godinu, rekao bih – od Googleove i Newtonove sobe, do simulatora letenja. Po tome će na neki način ostati upamćena ova godina. Kada govorimo o uspjesima, bitno je naglasiti da ste ove godine osvojili 33 prva mjesta na državnim natjecanjima i to deset u znanju, 13, u strukovnim zanimanjima, četiri u glazbi, jedno se mjesto odnosi na školsko sportsko društvo, a pet prvih mjesta osvojeno je u kategoriji učenika s teškoćama u razvoju. Usto, osvojili ste i 24 druga mjesta i 18 trećih, što ukupno iznosi 75 medalja na državnim natjecanjima. Gdje ste se pojavili, tu ste i osvajali medalje – istaknuo je Stričak.

Kada govorimo o međunarodnim natjecanjima, učenici iz Varaždinske županije osvojili su 13 zlata, četiri srebrne i devet brončanih medalja, od matematike, preko informatike, do robotike. Tu je i prvo mjesto u zboru ili pjevanju, a nogometašu su bili peti na učeničkom nogometnom prvenstvu u Kini, što je još jedan veliki uspjeh za našu domovinu, dodao je župan te se kratko osvrnuo i na budućnost.

-Pred nama su upisi u srednje škole i imamo osigurano 200 mjesta više, nego što se upisuje učenica i učenika. Vjerujem da ćete svi biti upisani, a vodimo i brigu o tome da će k nama doći dio učenika i iz susjednih županija, što je uvijek između 10 i 12 posto. To nas raduje jer govori o tome koliko su dobre i kvalitetne naše škole – zaključio je župan Stričak.

Jedan od mentora, Ivica Kolarić, ponosan je na uspjeh učenika.

–Kad se s europskog natjecanja vratiš s devet medalja – četiri zlatne, jednom srebrnom i četiri brončane, onda možemo reći da smo u samom vrhu u Europi, a i u svijetu u području robotike, i to ne samo ove godine, nego već puno godina. Imamo na početku školske godine 120 učenika s kojima radimo i nakon tri-četiri mjeseca ostanemo na 80-ak učenika i onda s njima dolazimo do tih najboljih rezultata. Ove godine smo osvojili 85 medalja, što je rekord svih rekorda. Ponosan sam da sam uspio s učenicima osvojiti 11 Oskara znanja ove godine, dok je, recimo, Međimurska županija iz svih područja osvojila deset – rekao je Kolarić.

Najavio je da će se od 15. do 22. srpnja u Eindhovenu u Nizozemskoj održati svjetsko prvenstvo iz robotike World RoboCup 2024., na kojem će sudjelovati tri učenika iz Varaždina.

a.kučić/sjever.hr
01.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.