Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

„Ubi me propuh”: dok mi trčimo zatvarati prozore, na Zapadu za propuh nisu ni čuli!

Autor: Martina Lončar Petrinjak
„Ubi me propuh”: dok mi trčimo zatvarati prozore, na Zapadu za propuh nisu ni čuli!

U zemljama na Balkanu propuh je nepoželjna pojava koja nas, kako to volimo reći, može „ubiti”, odnosno izazvati niz zdravstvenih poteškoća poput glavobolje, prehlade, bolova u mišićima, upalu uha, oka, pa čak i upalu mozga.

I dok je kod nas propuh odgovoran za brojne dijagnoze, brojne europske zemlje to strujanje zraka i njegov utjecaj ne priznaju kao problem, navodi portalzdravlje.hr. Mnogo ih čak nema ni naziv za tu pojavu, dok Nijemci za propuh koriste riječ der Durchzug, no čak ni oni ne smatraju da strujanje zraka donosi štetne posljedice.

Ipak, u ordinacije domova zdravlja, posebice u ovo vrijeme kad ljetne temperature primoravaju na otvaranje prozora, pacijenti se nerijetko žale na bolove upravo radi – propuha! Naravno, sve to je utemeljeno činjenicom da osjete bolove.

Liječnik obiteljske medicine pri Domu zdravlja Osječko-baranjske županije Rudika Gmajnić potvrdio je da mu se gotovo na dnevnoj bazi javljaju pacijenti govoreći da osjećaju bolove upravo zbog – propuha, piše portalzdravlje.hr.

– Ja sigurno neću reći da je to nemoguće jer gledajući fiziku sve to ima logike. Sam propuh kao fizička pojava nije dobar iako za to nema službene dijagnoze. U praksi pak, klinički to viđamo svakodnevno i terapiramo kao bolove kako bi ljudima bilo bolje. I doista bude bolje – rekao je Gmajnić, a piše portalzdravlje.hr, i dodaje da u svojoj praksi nikada nije čuo od kolega da je pacijentu rekao da govori bez veze, već ozbiljno pristupaju svakoj izjavi pacijenta da osjeća bolove.

Osobno, kaže, manje mu je važan, primjerice, uzrok bolova u leđima, je li to propuh kako tvrdi pacijent ili se nezgodno sagnuo pa uzrokovao bol. Uvijek i u svakom slučaju naš sugovornik akceptira podatak koji je dao pacijent i prepiše mu odgovarajuću terapiju. Bio je u situaciji, kaže, da je radi bola u uhu pacijentu napisao da je razlog propuh upravo onako kako je pacijent tvrdio. Adekvatnom terapijom, dodaje, pacijent se nakon određenog vremena riješio boli, neovisno o uzroku.

– Ima logike, gledamo li fiziku, da prozori ne bi trebali biti otvoreni s obje strane. Moram se ograditi i reći da je to moje mišljenje jer znanstvenih pokazatelja nema. No iz dugogodišnje prakse mogu reći da se situacije žalbe pacijenta na bolove zbog propuha događaju. Ja tome pristupam ozbiljno te ga prema potrebi liječim. Uvijek sam mišljenja da je dobro prevenirati situacije. Tako ne treba, primjerice, usmjeravati klimu izravno na čovjeka, otvarati prozore s obje strane ili raditi bilo što drugo što bi uzrokovalo bol – zaključio je doktor Gmajnić.

Dodaje kako upale, bolovi, ukočenja i slično nipošto nisu bedastoće kakvim ih zapadne zemlje smatraju. Ono što je najvažnije, kaže, posveta je svakom pacijentu i dakako, vjera u ono što govori. A ako nakon terapije prestanu i bolovi, liječnik je, dodaje naš sugovornik, učinio pravu stvar.

Kako piše portalzdravlje.hr, znakovito je i što tradicionalna kineska medicina potvrđuje da previše propuha uzrokuje brojne bolesti. Tako liječnica kineske medicine Angela Tian Zhu naglašava da je propuh jedan od vodećih zala, a to su vjetar, vrućina, vlaga, hladnoća i suša.

Naposljetku, dodajmo da je propuh prije samo mjesec dana u Hrvatskoj dvjema radnicama donio sudsku zadovoljštinu. Naime, kako prenose dva hrvatska portala, nakon što su su im se naglo zbog propuha zatvorila vrata te su nagnječile prst, tužile su svoga poslodavca i dobile svaka oko 2600 eura. Slučajevi su se, prenose mediji, dogodili u jednoj tvrtki te u jednom dječjem vrtiću. Presude su još nepravomoćne, no kako god, ozljeda na radu zbila se, prema riječima ozlijeđenih radnica – zbog propuha!

foto: ilustracija/Unsplash
sjever.hr/portalzdravlje.hr
01.07.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?