Now Reading:
Od danas skuplja cestarina – evo kakve su nove cijene!
Full Article 2 minutes read

Od danas skuplja cestarina – evo kakve su nove cijene!

Kako su izvijestili iz Hrvatskih autocesta, od danas se uvode, a vrijedit će do 30. rujna, sezonske cijene cestarine za vozila I. A, I. i II. skupine vozila, dok za teška vozila, dakle za autobuse i kamione, cijene cestarine ostaju iste.

HAC je priopćio da se povećava cijena cestarina za 10 posto.

-Sezonske cijene cestarine uvedene su 2017. godine, ali se posljednje četiri godine (tijekom i nakon COVID krize) nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni. Podsjećamo da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 €, HAC ju je zaokružio na 20,10 € umjesto na 20,20 €. Isto tako, za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji, cestarina je ista od 2012. godine – priopćili su.

Kako piše HAC, model sezonskih cijena cestarina, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

-Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi) – objavio je HAC.

sjever.hr/hac.hr
01.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.