Now Reading:
Unatoč visokim cijenama građevinskog materijala, na sjeveru Hrvatske protekle godine izdano gotovo 1600 građevinskih dozvola
Full Article 2 minutes read

Unatoč visokim cijenama građevinskog materijala, na sjeveru Hrvatske protekle godine izdano gotovo 1600 građevinskih dozvola

Da cijene građevinskog materijala rastu znaju svi koji su krenuli u bilo kakvu gradnju, nadogradnju ili pak adaptaciju u posljednjih nekoliko godina. Prema posljednjim podacima, od 2021. godine cijena građevinskog materijala porasla je za čak 22,7 posto.

Bez obzira na visoke cijene građevinskog materijala, diljem Hrvatske neprestano se gradi, što u investiciji privatnih ili pak pravnih osoba. Izuzetak nije ni sjever Hrvatske pa je tako protekle 2023. godine u tri županije – Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji izdano ukupno 1583 građevinske dozvole.

Od toga je najviše njih izdano u Varaždinskoj županiji i to njih 606. Najviše ih je izdano u uredu Varaždin gdje ih je izdano 221, dok ih je u Ivancu izdano 148, Novom Marofu 142, a u Ludbregu 95, dok je samo do početka lipnja ove godine izdano 283 dozvola.

U Krapinsko-zagorskoj županiji izdane su ukupno 474 građevinske dozvole, dok je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije protekle godine izdao ukupno 503 građevinske dozvole za stambene, poslovne, javne, društvene i infrastrukturne građevine, te 882 uporabne dozvole, a ove je godine do sredine lipnja izdana 231 građevinska dozvola te 461 uporabna dozvola.

Inače, Varaždinska i Međimurska županija još su prošle godine pokrenule tješnju suradnju zavoda za prostorno uređenje i resornih odjela, kako bi što efikasnije odgovorili na potrebe građana.

– Povezivanjem svojih upravnih odjela za prostorno uređenje, Međimurska i Varaždinska županija već su sada postigle značajne rezultate te uzajamno osnažile svoje stručne službe, stoga čvrsto vjerujemo da ćemo u narednom razdoblju odgovoriti na sve izazove te zadržati iznimnu razinu efikasnosti u ime dobrobiti građana – poručio je župan Matija Posavec za Sjever.hr, istaknuvši kako njihov županijski odjel ima najkraći rok čekanja na dokumentaciju u cijeloj Hrvatskoj.

n.p.bajz/sjever.hr

30.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.