Now Reading:
TABOR FILM FESTIVAL: Jeste li spremni za odlične filmove pod zvijezdama?
Full Article 3 minutes read

TABOR FILM FESTIVAL: Jeste li spremni za odlične filmove pod zvijezdama?

U subotu i nedjelju, 6. i 7. srpnja u Dvoru Veliki Tabor održava se 22. po redu Tabor Film Festival. Ove godine Festival ima novu selektoricu koja je morala izabrati filmove iz čak 33 zemlje.

Čak 900 minuta filmskoga programa, a osim toga i poseban ambijent, dobro društvo, povijest i priroda Hrvatskoga zagorja, plus radionica za osnovnoškolce te dva odlična koncerta koji očekuju sve posjetitelje. A ulaz na sve programe – i filmske, i glazbene, i radioničke – je besplatan!

Novopečena selektorica TFF-a, poznata filmska kritičarka Diana Nenadić, imala je težak zadatak napraviti odabir za nacionalni i međunarodni program između brojnih prijava pristiglih od Kine i Brazila do SAD-a! Težak posao dobro je odrađen, a ono što nas 6. i 7. 7. očekuje na TFF-u 900 je minuta istinskog filmskog doživljaja.

-Selekcijom kratkometražnih filmova svih rodova i vrsta (ukupno 74 u natjecateljskom programu) iz 33 zemlje i Hrvatske, pokušala se pronaći ravnoteža između filmova s festivalskim referencama i nagradama te potpuno novih filmova, a kada je o međunarodnom programu riječ osigurati što više filmova koji se prvi put prikazuju u Hrvatskoj – ističe umjetnička selektorica.

Među premijernim naslovima našli su se tako i jedan berlinski laureat te višestruko nagrađivani dokumentarac, potom prošlogodišnji portugalsko-švicarski kandidat za Europsku filmsku nagradu, kao i filmovi iz Locarna, Annecyji, s Animafesta i Sundancea, iz Moskve, Toronta i s drugih svjetskih festivala. U hrvatskoj konkurenciji dva su premijerna naslova.

Tijekom 2 dana, od 10 ujutro do ponoći, gledat će se filmovi u dva festivalska kina. No to nije sve, jer za otvorenje sve očekuje velika poslastica: dobitnik Zlatne palme u Cannesu Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića. A za zatvaranje novi film Borne Armaninija Trenuci izazova koji je od početka 2024. osvojio već 5 festivalskih nagrada!

Najviše uzbuđenja očekuje se u večernjim satima u nedjelju 7. 7., kada će uz projekcije pobjednika na otvorenom biti dodijeljene nagrade najboljima: Veronikine lubanje za hrvatsku i međunarodnu konkurenciju, posebna priznanja žirija te Vox Veronicae koju dodjeljuju gledatelji.

Tabor je posvećen i edukaciji. Profesorica sa Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku Tamara Bilankov vodit će besplatnu radionicu za osnovnoškolce koji će snimati svoje filmove mobitelom. Osim toga, Tabor je i mjesto susreta za sve članove Kluba filmaša TFF-a.

Tabor je i glazba te zabava. Tijekom dva dana, nakon filmskih projekcija, Biti će dva odlična koncerta. Prvo u subotu 6. 7. vokalistica Nina Herr, a dan kasnije u nedjelju 7. 7. Mangroove.

www.sjever.hr 30.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.