Now Reading:
Dvostruki prvak vozač Marin Leš: Vozim radi svojeg gušta i ljubavi prema utrkama, rezultati su bonus i vjetar u leđa, a ova sezona je počela je vatreno
Full Article 5 minutes read

Dvostruki prvak vozač Marin Leš: Vozim radi svojeg gušta i ljubavi prema utrkama, rezultati su bonus i vjetar u leđa, a ova sezona je počela je vatreno

Kad se spoji strast prema utrkama, automobilima i brzini uz naporan rad, malo upornosti i neizmjerno puno podrške onda se nižu izvanredni rezultati koje postiže Marin Leš, 25-godišnji vozač iz Stubičkih Toplica koji malo pomalo osvaja ne tako znanu autosport scenu u Hrvatskoj. Samo u protekloj sezoni 2023. vozač Marin Leš zabilježio je odlične rezultate i to u dvije discipline potvrđujući svoj status jednog od perspektivnijih mladih vozača.

Marin Leš odrastao je u Pili Stubičke Toplice, a njegova ljubav prema automobilima seže od ranog djetinjstva.

-Auti i sve vezano uz njih me zanima od kad znam za sebe, a nakon položenog vozačkog ispita često sam s društvom odlazio na amaterske karting utrke – rekao je Leš.

Marin se aktivno bavi utrkama od 2019. godine gdje mu se nakon pobjede na nagradnoj igri Auto kluba Dugo Selo omogućilo besplatno korištenje automobila jednu sezonu.

– Ubrzo nakon te nagradne igre sam kupio AX koji vozim od onda do sad, te ga neprestano poboljšavamo – istaknuo je Marin te dodao kako ga od tad neprestano poboljšava s ocem i prijateljima koji uvijek uskoče kad nešto zapne.

Utrke i uspjesi

Leš se natječe u više automobilističkih disciplina: uključujući kronometar, slalom, formula driver i brdske utrke.

Od 2023. nastupam za Autoklub Pula-Rovinj te se borim u disciplinama slalom i formula driver- objasnio je Marin.

Marin je rekao kako je do sada sudjelovao u 55 utrka kao vozač i tri puta kao suvozač na rallyu. Automobil koji vozi je Citroen AX iz 1989. godine s motorom od 1.6 litara i 162 konjske snage i teži oko 700 kila, dodao je i kako su gume koje koriste iste kao i na Formuli 3.

-S Autoklubom smo u sezoni 2023. bili klupski prvaci formule driver i klupski viceprvaci u slalomu- rekao je Marin.

Tehnički zahtjevi i izazovi

Slalom je tehnički zahtjevniji jer svaki srušeni čunj nosi penalizaciju, dok formula driver ima duže i brže staze bez penalizacija – objasnio je Leš razlike između disciplina te dodao da su mu obje discipline drage, ali formula driver mu je ipak malo draža jer voli juriti, međutim, potrebna je velika količina koncentracije da se zapamti staza i odveze precizno i brzo.

Marin Leš može se pohvaliti brojnim peharima i medaljama.

Najdraži su mi pehari sa Sljemena, gdje sam 2022. bio najbrži junior i prvi u klasi – prisjetio se Leš i nadovezao se na pehar koji je dobio 2023. od svojeg kluba u debitantskoj sezoni u novom klub.

– Odmah sam nagrađen kao najuspješniji vozač kluba, što nije baš lako, pored vrhunskih kolega vozača. Većinom, kad mi ide, budem u TOP 3 u klasi i top 10 generalno, trudimo se uvijek brže i bolje  – naglasio je Marin.

Polica je toliko puna da su pehari već u svakom kutu sobe – spomenuo je Leš.

Planovi za budućnost

-Vozim na prvom mjestu radi svojeg gušta i ljubavi za utrkama, rezultati su bonus i dodatan vjetar u leđa – dodao je vozač iz Stubaka, a naglasio je kako je ova sezona započela je vatreno, a Leš je trenutno na prvom mjestu klase u slalomu nakon četiri odvožene utrke.

Konkurencija je nikad jača, to što me čini jako zadovoljnim jer su to sve moji prijatelji, a volim kad možemo odmjeriti “snage” i pokazati svoje vještine na stazi- dodao je Marin.

– Nakon odvožene 4 utrke slaloma zauzeo sam 1 mjesto klase, no još uvijek je tijesna borba i mala razlika između mene i drugoplasiranog Danijela Šimunovića. Također u generalnom poretku držim 3 poziciju iza 1 klupskog kolege Nenada Damarije i 2 Mateja Radovanovića- istaknuo je Leš. Marin je u disciplini formuli driver odvozio tek 1 od 5 utrka gdje je bio 1 u klasi u 4 generalno.

 –Auto je ove godine jači, no s time su se javili i neki novi problemi koje u rješavamo u hodu- naglasio je Leš.

Kao vozač koji dolazi iz malog mjesta kako je i sam Marin rekao da autosport nije na kartama medija kao drugi sportovi potrebno se pomučiti i s pronalaskom sponzora.

-Zahtjevna je trkaća scena, pogotovo kad si mlad i dolaziš iz malog mjesta. Probijam se tako da nikad ne odustajem, te uvijek dajemo sve od sebe da pripremimo auto čim bolje. Svatko tko se želi baviti utrkama to može i ostvariti ako je dovoljno uporan i spreman na puno odricanja – dodao je na kraju Marin. 

-Na kraju krajeva uz svoju ekipu iz kluba, svim sponzorima koji prepoznaju te prate naš trud i rad i s podrškom djevojke Jelene, roditelja, Darija i svih prijateljima koji budno prate i pomažu želim samo reći ovo je tek početak- naglasio je vozač iz Stubaka Marin Leš.

FOTO: lesracing/Darijo

e.rukav/sjever.hr 29.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.