Now Reading:
DHMZ upozorio na novi toplinski val, ponovo stiže i saharski pijesak
Full Article 2 minutes read

DHMZ upozorio na novi toplinski val, ponovo stiže i saharski pijesak

Vikend će u cijeloj zemlji biti u znaku vrućina. Danas i sutra se u dijelovima zemlje očekuje temperatura zraka i preko 35 Celzijevih stupnjeva, ponovno stiže i saharski pijesak.

Ipak, pravo ljetno vrijeme u ponedjeljak će prekinuti promjena – stižu pljuskovi i osjetno osvježenje.

Državni hidrometeorološki zavod je izdao žuto i narančasto upozorenje za toplinske valove za vikend i ponedjeljak, a najgore će biti u nedjelju. Žuti alarm na snazi je za cijelu Hrvatsku, dok je za Dalmaciju na snazi narančasto upozorenje.

– Vikend pretežno sunčan, vruć i sparan, ali ne i posve stabilan. Temperatura ponegdje i do 35 °C. A u nedjelju će atmosfera prolazno ponovno biti zamućena saharskom prašinom, no u višim slojevima – piše DHMZ.

Sredinom tjedna nastavit će se promjenjivo oblačno i nestabilno s povremenom kišom i hladnije od prosjeka na početku srpnja. Od četvrtka će se vrijeme opet stabilizirati.

I na moru će biti promjenjivo s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, osobito u utorak i srijedu, na sjevernom dijelu već u ponedjeljak poslijepodne. Do tada pretežno vedro i vruće.

Oprez zbog visokih temperatura

Visoke temperature mogu utjecati na zdravlje, pa je potrebno zaštititi se od vrućine, posebno osobe sa zdravstvenim problemima, djeca i trudnice.

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje, potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, no izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike. Treba smanjiti količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i rolete, kao i umjetna svjetla te što je više moguće električnih uređaja.

foto: ilustracija/screenshot
sjever.hr/meteo.hr
29.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.