Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

U Petrijancu svečanom sjednicom obilježen Dan Općine, Posavec: Iza nas je uspješna godina u kojoj su dominirale ideje

Autor: Martina Lončar Petrinjak
U Petrijancu svečanom sjednicom obilježen Dan Općine, Posavec: Iza nas je uspješna godina u kojoj su dominirale ideje

Povodom Dana Općine, blagdana sv. Petra i Pavla, u Petrijancu je u petak održana svečana sjednica, na kojoj je istaknuto kako je Općina Petrijanec mala, ali istovremeno velika sredina koja odolijeva svim nedaćama i izazovima te iza koje je još jedna iznimno uspješna godina.

Svečanost je prigodnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić, a prisutnima se potom obratio općinski načelnik Željko Posavec koji je iskoristio priliku kako bi podsjetio na važnije činjenice i rezultate koji su realizirani u protekom razdoblju te je najavio planove o tome što se u skoroj budućnosti namjerava raditi i ostvariti u općini.

– Općina Petrijanec je mala, ali u isto vrijeme i velika sredina koji odolijeva svim nedaćama i izazovima našega vremena, općina koja je prepoznata diljem Hrvatske, pa i svijeta, po svojim uspješnim i dobrim ljudima, općina koji se skrbi o svim svojim generacijama, ali i općina čiji je identitet određen mnogim kulturnim dobrima kao što je ova Stara škola izgrađena stotinu godina unatrag – kazao je uvodno Posavec te svima zaželio dobrodošlicu.

Kako je rekao, od prvog dana mandata otkako obnaša dužnost općinskog načelnika, rukovodi se jednom idejom vodiljom, a to je stvaranje povoljnog okruženja za kvalitetan život mještana, nastojeći ujedno općinu učiniti otvorenom, dostupnom i poželjnom za svakoga.

– Imali smo zapušteni vrtić i značajan broj neupisane djece, a u vrtiću samo četiri odgajateljske sobe. Naježim se kad se sjetim poziva roditelja koji su bili prisiljeni zvati i moliti vezu za upisivanje u vrtić jer ako ne upišu dijete, neće moći oboje raditi, a ako oboje ne rade, ne mogu preživjeti. I u nas je na početku mandata vrijedila ona „lakše je upisati djecu na fakultet nego u vrtić”. Svjesni toga da djeca nisu rođena da bi mi bili sretni, nego da se naša radost treba sastojati u tome da je njima dobro, odredio sam jasno prioritete – rekao je Posavec pa nastavio:

Danas imamo upisanu svu djecu i morali smo donijeti strategiju o razvoju predškolskog odgoja. Nadogradili smo vrtić s tri odgojiteljske sobe 2019. godine i danas imamo 190 djece upisano u naš dječji vrtić. Isto tako, dječji vrtić u Petrijancu je najjeftiniji vrtić na području naše županije, a za mjesec svibanj bio je besplatan – istaknuo je načelnik Posavec.

Kako je još rekao, život nosi razne situacije koje zahtijevaju važne odluke, hrabrost i jasnoću, pri čemu odluke moraju biti utemeljene na mudrosti i dubokom razumijevanju situacije jer se samo tako može osigurati svijetla budućnost za sve.

Politika bez ideje i strasti je samo borba za moć, lišena bilo kakve vrijednosti i značaja. Kad se osvrnem na proteklu godinu, mogu s ponosom reći da su u njoj ipak, barem s naše strane, dominirale ideje. Ideje kako ova općina za njezine stanovnike učinili još kvalitetnijim, ideje kako život svih njegovih građana pokušati učiniti barem malo boljim. Unazad godinu dana, Općina Petrijanec bila je iznimno uspješna u povlačenju financijskih sredstava od raznih institucija što je, naravno, put kojim planira nastaviti i dalje – zaključio je načelnik te čestitao vijećnicima na povjerenju i kreiranju dobrih ideja.

Uslijedio je potom kratki film o projektima Općine Petrijanec u posljednjih godinu dana. Dodajmo da su na području općine Petrijanec u tijeku i u planu trenutno 22 projekta vrijedna ukupno 5.529.775,87 eura, a od toga je gotovo 2,8 milijuna eura sufinancirano iz vanjskih izvora.

Jedan od važnijih projekata svakako je izgradnja Dječjeg vrtića Bambi vrijedna 2,8 milijuna eura. Tu je i projekt rekonstrukcije ulice Đ. Basaričeka vrijedan 162 tisuće eura, u tijeku je 1. faza rekonstrukcije Stare škole vrijedna 536 tisuća eura, kao i projekt ozelenjivanja površina vrijedan 330 tisuća eura te hvalevrijedan projekt Zaželi koji se ove godine ponovno provodi u općini Petrijanec i vrijedan je 480 tisuća eura.

Tu su i „manji” projekti poput opremanja i uređenja dječjih igrališta, poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima, postavljanje LED rasvjete, uređenje igrališta u Donjem Vratnu, sanacija divljeg deponija i drugi.

Riječ gostiju

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdas Dončić kazao je da voli dolaziti u sredine gdje se radi jako puno i provodi dosta projekata kojima se poboljšava standard mještana. Drži da je upravo Općina Petrijanec takva. Posebno je naglasio kao veliki uspjeh to što se radi na dogradnji vrtića i činjenici da će svi mališani imati svoje mjesto u vrtiću.

Uime načelnika i gradonačelnika obratio se varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je podsjetio da je također jako puno toga napravljeno od komunalne infrastrukture do toga da sva djeca ovdje imaju mjesta u vrtiću. Dodao je da rade na zajedničkim projektima, od izgradnje sortirnice do projekata preko ITU mehanizma.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je kako se sve općine Varaždinske županije jako dobro razvijaju.

– Između ostalog, prošle godine je Županijska uprava za ceste asfaltirala jednu od „žila kucavica” ovog prostora, to je novoveška cesta od područja grada Varaždina pa sve do Maruševca. U pripremi imamo dogradnju dviju područnih škola, u Strmcu i Novoj Vesi – kazao je Stričak i dodao da su počeli i prvi koraci oko izrade studija da bi se došlo do idejnog rješenja izgradnje podravske magistrale.

– Na lokalnoj sredini, između Varaždinske županije i Općine Ormož u susjednoj Sloveniji je više-manje sve usuglašeno i sad očekujemo da na državnoj razini, Ministarstvo prometa, državne ceste jedne i druge države, daju svoj neki mig ili signal – naveo je župan.

Dodao je da su ceste jedna od najvažnijih infrastruktura.

– Naravno, uz to postoji cijeli niz druge infrastrukture, od elektroopskrbe koja je na ovom području jako dobra, a završila je i aglomeracija, tako da možemo reći da i na ovom području štitimo najvažniji resurs sadašnjice i budućnosti, a to su vode – poručio je Stričak te svim žiteljima Općine čestitao njihov dan, a vodstvu Općine poželio puno uspjeha i dalje u radu.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić je za Općinu rekao da je to mjesto gdje se čovjek osjeća ugodno i da je ljudima, koji ovdje žive, lijepo. Dodao je kako je bio u Općini već nekoliko puta i da se odmah vidi kako se radi o uređenoj općini u kojoj su na prvom mjestu njeni mještani i njihovi interesi.

Dodijeljena priznanja

Svečanost je, kao i obično, ujedno bila prilika da se dodjele posebna priznanja zaslužnim fizičkim i pravnim osobama za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenju gospodarstva, odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, tjelesne kulture, tehničke kulture, zdravstva i socijalne skrbi, protupožarne i civilne zaštite, zaštite i unapređenja okoliša, za doprinos razvitku komunalne i društvene infrastrukture i drugih djelatnosti značajnih za Općinu, kao i za poslovnu suradnju.

Zahvalnice Općine Petrijanec za uspjehe u nekoj od navedenih djelatnosti dobili su Zlatica Horvat, Ivanka Kranjčec, Marija Sabolić, Katarina Kolarić, Đurđica Raos, Jelena Leskovar, Marija Klasić, Ana Hudoletnjak, Ivan Hudoletnjak, Nevenka Vrabec, Svjetlana Jeftić, Zdravko Vrtulek, Mirjana Bešvir, Štefanija Kutnjak, Marija Vidaček, Slava Borko, Stanislav Mikulek, Božica Kranjčić i Miljenko Kos.

Zahvalnice su dodijeljene i pravnim osobama, a dobitnici su Kulturno umjetničko društvo Petrijanec, Kerekesh Teatar, Stolarija „Darabuš”, Servis kućanskih aparata i trgovina, Mladen Jurjak, Autoprijevoznik Stjepan Papec, Mudri, Obrt za vuču vozila i usluge, PG Drožđek d.o.o., GZ Metallbau d.o.o., Autoprijevoznik Mirko Martinec, Toptel d.o.o., Elfar d.o.o. i Fiori j.d.o.o.

Pohvalnice Općine Petrijanec dodijeljene su učenicima osnovne škole. Pohvalnicu su dobili Klara Šlibar, učenica osmog razreda, i Ante Kovačić, učenik sedmog razreda.

Uime nagrađenih obratila se Slavica Borko koja je zahvalila na dodijeljenim priznanjima.

mlpetrinjak/sjever.hr
28.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?