Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Na varaždinskom aerodromu obavljeni brojni radovi obnove, u obilazak došao gradonačelnik Bosilj

Autor: Martina Lončar Petrinjak
Na varaždinskom aerodromu obavljeni brojni radovi obnove, u obilazak došao gradonačelnik Bosilj

Varaždinki aerodrom je u petak obišao gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj. Marin Bašić, predstavnik poduzeća Parkovi koje je operater na aerodromu, pokazao je gradonačelniku što je sve obnovljeno.

Gradonačelnik se susreo i razgovarao s djelatnicima Parkova koji svakodnevno obavljaju poslove za normalno funkcioniranje aerodrom koji će uskoro biti mjesto održavanja velikog međunarodnog aeromitinga CIAV.

Gradonačelniku su prezentirani obavljeni radovi, a Parkovi su o tome pripremili i detaljnije izvješće.

Naime, nakon obnove rulnice i stajanke, varaždinski aerodrom sada se može pohvaliti i obnovljenom aerodromskom zgradom. Obnovljen je krov, sanirane instalacije, a u proteklih nekoliko tjedana uređene su i prostorije u aerodromskoj zgradi koje su spremne za iznajmljivanje pa će u tu svrhu biti objavljen i javni natječaj. Također je uređen i prostor za pilote, koji je sada reprezentativno mjesto za predah, okrjepu i rješavanje administrativnih obaveza. Mnogima ova prostorija predstavlja prvi susret s Varaždinom. S ciljem ostvarivanja pozitivnog prvog dojma ovdje se stoga mogu pronaći i osnovne servisne informacije, brošure o znamenitostima i turističkoj ponudi te fotografije gradskog pejzaža.

Asfaltirana pista duljine 1611 metara i širine 30 metara sa stajankom površine približno 3000 m2, hangari, servis za zrakoplove i popratne prostorije u aerodromskoj zgradi, čine aerodrom Varaždin jednim od najcjelovitijih manjih aerodroma u Hrvatskoj. Od kolovoza prošle godine na aerodromu radi ugostiteljski objekt TOP GUN, s čije se terase može uživati u pogledu na avione.

Edukativne i profesionalne usluge

Aerodrom je baza brojnim pilotskim školama koje koriste letjelice poput Cessne 172 i Diamond Katana DA20. Najčešći korisnici aerodroma su državljani Slovenije, Mađarske, Austrije i Njemačke. Koriste ga i piloti službenih helikoptera policije, vojske i civilnih službi za spašavanje, kao i privatni korisnici lakih i ultralakih aviona.

Atraktivna lokacija i pristupačnost

Aerodrom je korisnicima atraktivan zbog blizine Zagreba, Ljubljane i Graza, raznolikosti usluga te stručnog i ljubaznog osoblja koje im uvijek na raspolaganju. Osim toga, sve je više korisnika koji dolaze ciljano u Varaždin, poslovno ili turistički. Česte su posjete poslovnih jetova operatera Avcon Jet s Cessnom 525C Cj4 te Alibrent s Kodiakom 100.

Među partnerima i Jung Sky

Jedan od hangara na aerodromu unajmila je i domaća aviokompanija Jung Sky, specijalizirana za privatne charter letove diljem Europe. Riječ je o kompaniji izrazito visokog renomea u svijetu poslovne avijacije, a prepoznavši ekonomski i turistički potencijal te benefite koje ovaj specifični dio avio-industrije može donijeti varaždinskom aerodromu, ali i gradu te županiji, Jung Sky je u Varaždinu registrirao bazu za održavanje i kompleksne servise mlaznih zrakoplova tipa Cessna 525, 525A i 525B. To naravno uključuje i njihovu vlastitu flotu te se upravo zbog toga na pisti aerodroma vrlo često mogu vidjeti neki od njihovih mlažnjaka.

Planovi za budućnost

Primarni cilj varaždinskog aerodroma je daljnji razvoj suradnje s aviokompanijama, školama, privatnim vlasnicima i aeroklubovima te povećanje broja slijetanja mlaznih zrakoplova. Održivost i likvidnost planiraju se kroz održavanje konkurentnih cijena najma hangara i pristojbi za slijetanje ali i kroz povećanje iskoristivosti aerodroma te različite oblike komercijalnog korištenja aerodroma.

Događaji i atrakcije

U fokusu je i organizacija aeromitinga, padobranskih boogija, natjecanja aeroklubova, utrka dronova i sličnih oblika sportsko-rekreativnih aktivnosti. Varaždinski aerodrom, s novim sjajem i moderniziranim prostorima, postavlja se kao ključna točka za povezivanje, inovacije i turizam. Planirani događaji i suradnje dodatno će obogatiti kako lokalnu zajednicu, tako i međunarodnu avijacijsku scenu.

sjever.hr
28.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?