Now Reading:
DONJA ŠEMNICA: Sjećanje živi na dva hrvatska viteza – Ivana Krepelnika i Stjepana Haraminu
Full Article 3 minutes read

DONJA ŠEMNICA: Sjećanje živi na dva hrvatska viteza – Ivana Krepelnika i Stjepana Haraminu

U spomen na poginule hrvatske branitelje, Ivana Krepelnika i Stjepana Haraminu, u Donjoj Šemnici u petak i subotu održava se Turnir ‘Dva viteza’ u malom nogometu u organizaciji DVD-a Donja Šemnica i Graditeljstva Merkaš te suorganizaciji HVIDRA-e Krapina i Grada Krapine.

Prije samog početka turnira odana je počast spomenutim poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen ploče koja se nalazi uz Područnu školu u Donjoj Šemnici i koja je postavljena kao trajni podsjetnik na herojska djela i žrtvu koju su Krepelnik i Haramina podnijeli za Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović, naglasio je važnost sjećanja na sve one koji su za Hrvatsku i njezinu neovisnost i slobodu dali najvrijednije što su imali, svoj život.

-Na ovaj način im iskazujemo zahvalnost za sve ono što su napravili. Ujedno je ova spomen ploča podsjetnik za sve mlađe generacije na težak način na koji je izvojevana sloboda i samostalnost naše domovine. To je podsjetnik i da znaju cijeniti ono što imamo za vrijeme koje je pred nama- rekao je Gregurović.

Župan Željko Kolar je istaknuo kako su ova dva hrvatska viteza domovine primjer da su zagorski branitelji bili na svim ratištima u RH.

-Zagorski branitelji bili su u svim bojnim i policijskim postrojbama. Dali su veliki doprinos prije svega u obrani, a onda i u oslobođenju Hrvatske, na što možemo biti ponosni- poručio je Kolar. Zaključio je kako mladim ljudima kroz obrazovni sustav treba približiti Domovinski rat.

Jedan od inicijatora turnira, Marijan Merkaš, zadovoljan je ovogodišnjim odazivom ekipa, čak njih 16.

-Okupili smo 16 ekipa, i zadovoljni smo odazivom ljudi i mještana. Ova spomen ploča je tu da podsjeća sve buduće generacije na dva viteza koja su ovdje pohađali školu i koji su bili članovi DVD-a– kazao je Merkaš.

Nakon svečanog polaganja cvijeća i paljenja svijeća vlč. Matija Vragović, župnik Župe Mihovljan, održao je zajedničku molitvu i udijelio blagoslov.

www.sjever.hr 28.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.