Now Reading:
KZŽ za očuvanje pčelinjeg fonda osigurala 21 tisuću eura. Kolar: Apiterapiju ćemo uključiti u zdravstveni klaster i naše će je toplice nuditi kao dio svakodnevne ponude
Full Article 4 minutes read

KZŽ za očuvanje pčelinjeg fonda osigurala 21 tisuću eura. Kolar: Apiterapiju ćemo uključiti u zdravstveni klaster i naše će je toplice nuditi kao dio svakodnevne ponude

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini je održao sastanak s predsjednikom Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Božidarom Ladišićem i certificiranim proizvođačima zagorskog bagremovog meda, na temu županijskih potpora za očuvanje pčelinjeg fonda te aktualne situacije u pčelarstvu.

Županija daje potpore po košnici i za ovu godinu je osigurala 21 tisuću eura, a maksimalni iznos po korisniku je bio 650 eura.

Važno je istaknuti kako je za certificirane proizvođače osigurana potpora od četiri eura, a za ostale proizvođače tri eura po pčelinjoj zajednici. Na natječaj se javilo 78 korisnika, a tri nisu prošla administrativnu provjeru, tako da je za 75 korisnika isplaćeno 19.530 eura.

Krapinsko-zagorska županija ovaj natječaj provodi tri godine i do sad je imala 333 korisnika i za njih su isplaćene potpore u iznosu od 92.381 euro.

Župan Željko Kolar tom je prilikom rekao kako smo certificiranjem bagremovog meda dobili zaštitu na europskoj razini, a time i brendiramo samu županiju.

Imamo i Medni dan u školama i radimo mnoge druge akcije, upravo zbog toga da osvijestimo ljude o najzdravijoj namirnici koja postoji. Ako imate takvu kvalitetu meda, kakvu mi imamo u Krapinsko-zagorskoj županiji i takve sjajne pčelare, onda treba osvijestiti ljude da doma imaju izuzetnu kvalitetu i da počnu med koristiti u svakodnevnoj prehrani – istaknuo je Kolar.  

Dogovorili su da akontacija koja se uzimala od pčelara, a koja je išla u samu organizaciju izložbe meda, neće se više koristiti za to, nego će taj novac ostajati Savezu za njihove redovne aktivnosti.

Najavljujem da ćemo apiterapiju uključiti u zdravstveni klaster i naše će toplice nuditi tu terapiju kao dio svoje svakodnevne ponude. Sve specijalističke bolnice, obavijestit ćemo o tome i o vrstama bolesti koje se liječe tom terapijom. Razgovarali smo i o inicijativi Saveza da se sami pčelari i degustacija bagremovog meda više uključi u turističku ponudu. Ono što bi još trebalo staknuti, a to je da ćemo još dodatno povećati subvenciju za certificirane proizvođače na svakom javnom pozivu koji Krapinsko-zagorska županije raspisuje – naglasio je župan.

Osvrnuo se i na to kako naši pčelari, prezentiraju svoj med na nacionalnim izložbama i na međunarodnim izložbama.

Zbog toga vjerujem da su pred nama odlični dani, odlične godine. Ono što samo želim našim pčelarima kao i svim poljoprivrednim proizvođačima, normalne vremenske uvjete, a sve ostalo će odrediti vrijedne pčele i naši vrijedni pčelari – završio je Kolar.

Razgovaralo se o još nekim projektima koji će biti prijavljeni na europske natječaje.

Na našem području imamo četiri certificirana proizvođača bagremovog meda, i to su OPG Mirna pčela, OPG Bedeniković, OPG Herceg i OPG Kozina. Tu je i OPG Škrlec, koji ima dokazanu kvalitetu koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede i to pčelarima prilikom prijave donosi dodatne bodove. Certificirani zagorski bagremov med obogaćuje našu ponudu i samim time otvara pčelarima nova tržišta.   

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Božidar Ladišić zahvalio je Županiji što ih prati po nekoliko pitanja, što se tiče pčelarstva i omogućuje im vidljivost i prezentaciju i što je godinama već taj naš zagorski bagremov med prepoznatljiv.

Imamo nekih problema s prirodnim nepogodama, godine su vrlo izazovne i taj radni sastanak je bio u cilju poboljšanja, napretka i pomoći pčelarima – napomenuo je Ladišić.

Radovan Herceg vlasnik je OPG-a pčelarstvo Herceg koji se pčelarstvom bavi već dugi niz godina.

– Unatrag 3 godine kako je certificiran, naš bagrem med prepoznatljiv – rekao je Herceg i dodao kako ima puno pčelara, a još ih više i dolazi.

Njegov OPG nudi i uslugu apiterapije, odnosno disanje iz košnica pčela, za što ima dosta zainteresiranih.

i.belošević/sjever.hr 27.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.